GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 17. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Koliko će pobeda Beriše na izborima u Albaniji uticati na Kosmet

Tirana nema šta da traži

Oliver Ivanović: Glavnu reč u razgovorima imaće kosovski Srbi i kosovski Albanci, Priština i Beograd

BEOGRAD - Lider Demokratske partije u Albaniji Salji Beriša uveliko slavi pobedu na parlamentarnim izborima u kojima je dobio 73 od 140 mesta u Parlamentu i mogućnost da formira vladu. Socijalisti, koji su bili na vlasti osam godina, osvojili su 64 mandata. U skladu s tim, u Albaniji će doći do smene na vlasti, pa se postavlja pitanje kakvu će politiku ova država voditi prema Kosovu, tim pre što je poznato da je Beriša, koji je svojevremeno bio na čelu ove države, podržavao OVK i na severu zemlje omogućio otvaranje kampova za njihovu obuku.

Beriša smatra da problem Kosova treba rešiti shodno pravu na samoopredelenje naroda. Ali, prvi korak mora da bude garantovanje prava manjinama u skladu s međunarodnim standardima i vraćanje Srba na Kosovo, u sredine u kojima su živeli. On je spreman da, uz pomoć veza koje ima, pomogne u tom procesu. Albanija je do sada bila uzdržana kad je reč o Kosovu. Bez obzira što su delili mišljenje većine kosovskih Albanaca, vlasti u Albaniji nisu želele direktno da se mešaju. Uostalom, Kosovo je posle juna 1999. godine, kada je stavljeno pod protektorat Ujedinjenih nacija, prestalo da se koristi kao glavna tema u međustranačkim nadigravanjima.

Besmislena ponuda

Svakako da Beriša, koji uživa veliki ugled kod kosovskih Albanaca, ima uticaj na njih. Ali, Ivanović smatra da njegova ponuda da pomogne u procesu povratka i razgovorima nema puno smisla.
- To bi bilo isto kao kada bi se Crnogorci ponudili za posrednike kolji moraju biti relevantni, a Beriša to, svakako, nije. U razgovorima između Beograda i Prištine posredovaće Kontakt grupa ili, što je najverovatnije, specijalni izaslanik koga će imenovati generalni sekretar UN - precizirao je Ivanović.

Prvo, jer to nema nikakvog smisla budući da su im stavovi o budućnosti Kosova gotovo identični. I lider socijalista Fatos Nano, blizak Hašimu Tačiju, i demokrata Beriša, koji je naklonjeniji lideru Demokratskog saveza Kosova Ibrahimu Rugovi, slažu se da građani Kosmeta treba da dobiju pravo na samoopredeljenje, kao i da je protektorat korak do nezavisnosti. Sadašnji status ove srpske pokrajine ne daje Albaniji širok prostor za uticaj na politički i strateški razvoj, pa je Tirana, svesna činjenice da će odluku doneti međunarodna zajednica, prestala da igra na kartu nacionalizma. Kosovo više nije ni prioritet albanske spoljne politike koja se okrenula ka stvaranju uslova za ulazak u Evropsku uniju, pa se zbog toga uklapa u politiku SAD, NATO i EU. Očekuje se da Beriša nastavi s ovom politikom.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da pobeda Salji Beriše na albanskim izborima neće direktno uticati na Kosovo i Metohiju, niti na razgovore o budućem statusu.

- Beriša je tvrđi zagovornik nezavisnosti Kosova, ali to ne znači da će imati veliki uticaj na tok predstojećih razgovora o budućnosti ove pokrajine. Albanija nije važan faktor u rešavanju ovog problema - istakao je Ivanović.

Iako Beriša ima određeni uticaj na lidere kosovskih Albanaca, Ivanović ne veruje da će on moći bilo kako da utiče na dijalog.
- Glavnu reč u razgovorima imaće kosovski Srbi i kosovski Albanci i razgovori će biti vođeni na relaciji Priština - Beograd. Tirana tu nema šta da traži. Nije isključeno da se u jednom trenutku čuje i glas zemalja u regionu, ali su međunarodna zajednica i Savet Evrope najkompetentniji - podseća Ivanović.

Sali Beriša je pobornik nezavisnog Kosova i bio je, sportskim žargonom rečeno, veliki igrač u periodu uoči i za vreme formiranja OVK. U vreme predizborne kampanje, sredinom maja, u razgovoru s parlamentarnom delegacijom Srbije, on je otvoreno izneo svoj stav da Kosovo treba da ide putem nezavisnosti. Pritom je naglasio da se zalaže za poštovanje aktuelnih granica Kosova kako bi se očuvali mir i stabilnost u regionu, ali se usprotivio bilo kakvim podelama. Iz razgovora s Albancima u Tirani stiče se utisak da jesu za nezavisno Kosovo, ali nikako za zajedničku državu s kosovskim Albancima.

Ljiljana Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Tirana nema šta da traži
"Lažna uzbuna" Vojislava Mihailovića o predizbornim koalicijama
Nervoza albanskih ekstremista sa Kosmeta
Zahtev za rezoluciju o "Oluji"
Gde su šta rade: Uroš Šuvaković: Brinem o kćerkama
Da se ne zaboravi: Havijer Solana: Divan trenutak
Solana u SCG 19. i 20. jula
Odozdo gledano: Boris za obraz
 


     


FastCounter by LinkExchange