GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 17. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Terorizam kao ideologija zla

 

Pet razloga Portera Gosa

Šef CIA svojom junskom turnejom upozorio međunarodne snage na Balkanu da iz statusa kooperativnosti pređu u status neprijateljstva prema ćelijama terorističkih organizacija stacioniranih u njihovim zonama odgovornosti

Posle napada na London, sve češće se mogu čuti eksperti koji pretpostavljaju da su u ovu akciju bili uključeni pripadnici bele Al kaide. Naime, postalo je uobičajeno da se posle svake spektakularne akcije Bin Ladenovih terorista tokom istrage otkrije da je u akcijama učestvovalo i nekoliko terorista koji su imali veze sa centrima za obuku u BiH, Kosmetu, Albaniji ili Makedoniji. Da je ovo ozbiljan zaključak kome se do sada posvećivalo malo pažnje, pokazuje iznenadna poseta šefa američke agencije CIA Portera Gosa Sarajevu i Tirani.

Bar pet jakih razloga imao je Porter Gos, direktor američke Centralne informativne agencije (CIA), da krajem juna poseti naš region. Prvi razlog Porter Gos je sam najavio kada je, kao američki kongresmen, obelodanio da će Al kaida premestiti svoje baze sa Bliskog istoka u Evropu. Drugi razlog proizvela su stalna upozorenja balkanskih, a posebno srpskih stručnjaka, koji se bave terorizmom, da su BiH, Kosmet, Makedonija i Albanija postali centri za obuku terorista Al kaide. Čak su i sami Amerikanci utvrdili da je među napadačima na Svetski trgovački centar 11. septembra 2001. bilo pet terorista, koji su se za svoju akciju pripremali na Balkanu. Evidencija svih terorističkih napada od 2001. godine pokazala je da su u terorističkim akcijama u Rijadu, Kazablanci, Madridu, Baliju i mnogim drugim mestima širom sveta, učestvovali teroristi koji su imali veze sa Tuzlom ili Zenicom.

Treći razlog što je šef centralne obaveštajne službe SAD ekspresno doleteo u naš region bio je problem u odnosima Italija - CIA, nastao posle odluke jednog italijanskog sudije da se uhapsi 13 agenata njegove obaveštajne službe. Povod za ovakvu odluku italijanski sudija je obrazložio činjenicom da su agenti CIA kidnapovali čoveka osumnjičenog za terorizam. Međutim, Gosa je u celom ovom sukobu sa italijanskim vlastima najviše interesovalo ono što je kidnapovani musliman italijanskog državljanstva rekao njegovim ljudima. Naime, izvesni Hasan Mustafa Osama Naser, starešina džamije u Milanu, otkrio je američkim agentima namere ćelija Al kaide stacioniranih u Bosni i Kosmetu.

Da bi preduhitrio novi teroristički napad na SAD, Gos je ekspresno doleteo do Sarajeva i Tirane, dostavljajući svojim iznenađenim domaćinima spisak sa imenima blizu 1.000 terorista koji bi trebalo da se nađu iza brave. U isto vreme Ministarstvo civilnih poslova u Savetu ministara BiH priznaje da je njihovo državljanstvo svojevremeno dobilo više od 900 ljudi, i to uglavnom na osnovu toga što su bili pripadnici Armije BiH. Na celu ovu priču nadovezuje se i podatak da je Stranka demokratske akcije imala duboko isprepletane veze sa Al kaidom, što pokazuje razotkrivanje delovanja BiH ambasade u Zagrebu u vreme rata. Preko ove ambasade stizali su u BiH dobrovoljci i oružje iz arapskih, ali i nekih zapadnih zemalja.

Četvrti razlog za ekspresni dolazak Gosa na Balkan je i nekritički odnos prema terorizmu Pedija Ešdauna, visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH. Ešdaun se, naime, zamerio Americi što je imao blagonaklon odnos prema Adnanu Terziću, predsedniku Saveta ministara BiH, koji je od Vlade SAD zatražio puštanje na slobodu šest islamskih boraca, iz takozvane "alžirske grupe", koji poseduju pasoše BiH, a koji se sada nalaze u zatvoru Gvantanamo Bej na Kubi. Međunarodni upravitelji nad Bosnom nisu reagovali ni kada im je bilo doznačeno da su u Čečeniji među ubijenim najokorelijim teroristima bila i dvojica sa bosanskim pasošima.

Peti razlog Gosovog gostovanja Balkanu bio je i sastanak šefova obaveštajnih službi regiona u Tirani, koje je Gos iscrpno informisao o bezbednosnoj situaciji u svetu i Balkanu, sa posebnim osvrtom na terorizam.

Gos je svojom junskom turnejom upozorio međunarodne snage na Balkanu da iz statusa kooperativnosti pređu u status neprijateljstva prema ćelijama terorističkih organizacija stacioniranih u njihovim zonama odgovornosti.

Uzroci pojave savremenog međunarodnog terorizma

1. Američka globalna politika i politika drugih država koje podržavaju globalizam (neoliberalni globalizam);
2. Iznuđivanje rešavanja međunarodnih konflikata;
3. Odmazda za akcije pojedinih država i njihovih saveznika;
4. Agresivna politika određenih zemalja (SAD, Izrael);
5. Unutrašnje političke borbe (Italija - "crvene brigade", Nemačka Bader - Majnhof);
6. Borba za nezavisnost;
7. Kolektivni osećaj eksploatacije na Bliskom istoku.
(Od najvećih svetskih resursa nafte u regionu veću korist imaju zapadne zemlje nego zemlje i narodi na čijim teritorijama se nafta nalazi);
8. Nametanje političkih promena u samom političkom sistemu ili političkom ponašanju faktorom spoljnjeg uticaja baziranom na sili ili pretnji silom. (Posle terorističkog napada na Madrid, koji se dogodio uoči izbora, na vlast je došla opozicija. A mnoge zemlje zbog opasnosti od terorističkih napada povlače svoje trupe iz Iraka jer je to jedan od zahtev Al kaide i drugih terorističkih organizacija);
9. Medijski prodor. U diktatorskim režimima pribegava se aktima terorizma da bi se domaća i svetska javnost zainteresovale za pojedine opozicione političke grupe i njihove aktivnosti.

Sutra: Balkan - budući centar


vesti po rubrikama

^feljton

Terorizam kao ideologija zla: Pet razloga Portera Gosa
Geneza terorističkog napada na London: Industrijske zemlje gladne sirovina
Hronologija terorističkih napada
   


     


FastCounter by LinkExchange