GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 13. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Britanija kolegama iz EU predstavlja drakonske mere zaštite od terorista

Bubice na svim telefonima

Vlasti u Londonu zahtevaće da telekomunikacione firme snimaju sve privatne telefonske pozive, SMS poruke i mejlove

LONDON - Bombe upotrebljene u napadima u Londonu najverovatnije je napravila jedna osoba i to koristeći vojni eksploziv, piše britanski Tajms.

Ne navodeći izvor, list izveštava da je policija otkrila slične delove eksploziva na sve četiri lokacije na kojima su prošlog četvrtka odjeknule eksplozije, jedna u autobusu i tri na stanicama podzemne železnice. Takve konstatacije su navele istražitelje da "iznesu procenu da je svaka od bombi od po pet kilograma nošena na leđima u rancu, zapravo delo jednog istog čoveka", kao i da je svaka urađena od vojnog eksploziva čije bi poreklo moglo da bude s Balkana, navodi list. Inače je u subotu treći čovek Skotland jarda Brajan Pedik izjavio da su bombe napravljene od "eksploziva jake snage" i isključio mogućnost da su one ručno izrađene.

Opsada u Lidsu
U okviru istrage terorističkih napada od četvrtka, detektivi i policajci Skotland jarda pretražili su pet kuća u Lidsu, gradu na severu Engleske. Portparol policije potvrdila je da su te, kako je rekla "značajne" pretrage u vezi s napadima u Londonu, ali je dodala da u ovoj fazi niko nije uhapšen. Tajms navodi da je britanska policija, u pokušaju da indentifikuje napadače, započela analizu sadržaja 2.500 kamera za nadzor postavljenih u čitavom gradu. Lekari pridaju posebnu pažnju analizi posmrtnih ostataka dve osobe pronađene u autobusu, pokušavajući da utvrde da li je jedna od njih osoba koja je postavila bombu. "Postoje dva tela koja moraju da budu detaljno proučena, jer izgleda da su kod sebe držala bombu ili su sedela na njoj", prenosi list izjavu neimenovanog policijskog izvora.

Bombaš iz Brčkog?

Mohamed El Guerbouzi, zvani Abu Alša, osoba identičnog imena kao glavnoosumnjičeni za napade u Londonu, živeo je u vehabijskoj zajednici u selu Gornji Rašljani u blizini distrikta Brčko, potvrđeno je banjalučkim Nezavisnim novinama u policiji distrikta Brčko. Nezavisne imaju spisak osoba "koje su bezbednosno interesantne" i koje žive ili su živele u selu Gornji Rašljani kod Brčkog, a na kojem je i Mohamed El Guerbouzi, zvani Abu Alša, rođen 9. februara 1957. u mestu Laraće u Maroku. On ima marokansko državljanstvo, a u BiH je boravio s marokanskom ličnom kartom i pasošem. Spisak je 2003. sačinio Sektor za javni registar pri Vladi distrikta Brčko. "Izvršili smo proveru i prema podacima El Guerbouzi je boravio u Rašljanima s još 31 osobom čije podatke smo dostavili. Ne znamo da li je državljanin BiH, jer smo ga identifikovali s marokanskim dokumentima", rekao je listu jedan od šefova Sektora za javni registar. Interpol u Rabatu je 2003. raspisao poternicu za istim čovekom zbog finansiranja terorizma, pripreme za izvršenje terorističkih akata i saučesništvo u krivotvorenju pasoša.

Fonet

Članovi porodica nestalih kritikuju policiju zbog sporosti u potvrđivanju indentiteta žrtava, a policija odgovara da mora da se pridržava vrlo strogih propisa u identifikaciji tela koja drži u improvizovanoj mrtvačnici. Bi-Bi-Si prenosi agoniju žitelja Londona Džona Tejlora koji još ne može da nađe svoju ćerku Keri: - Mislimo da je nedostatak informacija najveći problem. Najgore je što i dalje ne znamo gde je ona i šta se dešava. Sve izgleda nestvarno i kao da sanjamo. Uopšte ne možemo da spavamo, moja žena je prestala da jede i kao da uopšte ne znamo gde se trenutno nalazimo.

Fajnenšel tajms piše da će premijer Toni Bler po ubrzanom postupku tražiti usvajanje novog antiterorističkog zakona u britanskom parlamentu - i objašnjava da je cilj novog zakona da policiji da veća ovlašćenja kako bi mogla da spreči mogući novi teroristički napad pre nego što bude izveden. Tajms je objavio rezultat svoje ankete prema kojoj 90 odsto Britanaca želi da policija dobije veća ovlašćenja za hapšenje osumnjičenih terorista, pojača kontrolu prtljaga putnika i useljavanja.

Buš za kontraudar
Baš o antiterorističkim merama i saradnji u operacijama te vrste danas će na vanrednom sastanku razgovarati ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU u Briselu. Sastanku će predsedavati britanski šef policije Čarls Klark koji će kolegama predstaviti plan od deset tačaka, među kojima je i zahtev da sve telekomunikacione firme snimaju privatne telefonske pozive, SMS poruke i mejlove korisnika kako bi mogli da ih proslede policiji i službama bezbednosti ukoliko bude potrebno. On smatra da su sadržaji tih komunikacija i vreme u kojem su održane od ogromne važnosti za obaveštajni rad. - Ne govorim ja o sadržaju svakog živog telefonskog poziva, nego o činjenici da je poziv obavljen. Smatramo da je važno da znamo tačno vreme i vrstu razgovora koji je obavljen u nekom značajnom periodu - rekao je Klark, a preneo Bi-Bi-Si.

Britanski ministar finansija Gordon Braun zatražio je u Evropskom parlamentu u Briselu od svojih evropskih kolega da pojačaju antiterorističke napore tako što će blokirati račune terorističkih grupa i pooštriti finansijsku kontrolu ljudi koji podržavaju razne terorističke organizacije.

U govoru održanom u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, predsednik SAD Džordž Buš rekao je da su napadi na London napadi na čitav civilizovani svet. - Na tu vrstu napada može da se odgovori samo na jedan način; udarom na neprijatelja i borbom do njegovog konačnog poraza - kazao je Buš. U međuvremenu je oko 12.000 američkih vazduhoplovaca baziranih u Britaniji, dobilo nalog da izbegavaju London. Jedan Amerikanac se vodi kao nestao i pretpostavlja se da je poginuo u eksplozijama u Londonu, saopštio je prelsinoć Stejt department.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Britanija kolegama iz EU predstavlja drakonske mere zaštite od terorista
Mur preživeo atentat
Eksplozija uznemirila žitelje Barselone
 


     


FastCounter by LinkExchange