GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 13. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za pljačku stoleća 28 godina zatvora

POŽAREVAC - Veće Okružnog suda u Požarevcu, kojim je predsedavao sudija Jovica Mitrović, izreklo je juče presude akterima dosad najveće pljačke na Balkanu, u kojoj je 4. oktobra 2001. godine, iz filijale ZOP-a ukradeno 3,8 miliona maraka.

Prvooptuženi Dragan Mihajlović Paja (32), policajac iz Požarevca osuđen je na sedam godina zatvora, Dragan Ivović (26) iz Beograda na šest, Rajko Obradović (49) iz Slavonske Požege na pet, Miroslav Malobabić Miki (30), defektolog i vođa sektora MUP-a Srbije u OUP Savski venac na 4,5 godine, Mirza Šehović (26) iz Beograda na četiri i Đorđe Mihajlović (30) iz Požarevca na 1,5 godinu. Sud ih je obavezao da Narodnoj banci Srbije solidarno vrate 2. 470,173 DM.

Pljačka je izvedena na spektakularan način, u 9 sati ujutru, u samom centru grada kada su, bez maski na licu, Malobabić i Šehović istrčali iz zgrade koja se nalazi uz kapiju filijale i presreli službeni "reno", koji je bez policijske pratnje krenuo za Beograd. Blagajnik Novica Pešić uspeo je da istrči iz auta i vrati se u zgradu, odakle je alarmirao policiju. Za to vreme, preteći pištoljem vozaču Predragu Gagoviću, razbojnici su "renoom" stigli do periferije i preneli vreće sa novcem u svoj "fiat punto" bez tablica. Ostavivši Gagovića vezanog lisicama za volan "renoa".

Tri nedelje posle pljačke, 27. oktobra, uhapšen je Mihajlović, koji se do tada više puta nalazio u službenoj pratnji transporta novca iz ZOP-a, i Zoran Marković Šinzov, vlasnik kafića "Milenijum". Prilikom hapšenja Mihajlovića, u plastičnom buretu zakopanom u njegovoj garaži, pronađeno je 1. 411,000 DM i sedam plastičnih vreća sa oznakama NBJ.

Prvobitnom presudom, koju je kasnije ukinuo VSS, on je osuđen na pet godina zatvora kao pomagač, ali je uspeo da pobegne pošto je do pravosnažnosti presude bio na slobodi. Marković je, usled nedostatka dokaza, oslobođen. Pored Mihajlovića, u bekstvu su i Obradović i Ivović.

Do danas je ostalo neobjašnjeno zašto je novac iz požarevačke filijale tog dana krenuo put trezora NBJ bez uobičajene policijske pratnje. Osim kod Mihajlovića, deo ukradenog novca otkriven je i prilikom hapšenja Malobabića, u sefu jedne od beogradskih banaka. Ukradeni novac ova grupa iskoristila je za kupovinu nekretnina i automobila.

D. Novković


vesti po rubrikama

^hronika

Sa sinovima ubio brata i bacio ga u bunar
Za pljačku stoleća 28 godina zatvora
BIA podmetnula Đinđićeve pantalone?
Mladić povremeno angažovao "Osvetnike"
 


     


FastCounter by LinkExchange