GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 13. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stečajni upravnik gura fabriku "22. decembar" u bankrot

Cepteru - ceo kvart

Polovinu zgrade u kojoj se nalazio "Kluz" preuzeo je pre izvesnog vremena Cepter, a ostalo bi dobio kupovinom firme

BEOGRAD - Vasilije Krupniković, stečajni upravnik, stečajni sudija i stečajno veće Trgovinskog suda u Beogradu ne dozvoljavaju najvećim poveriocima tekstilnog preduzeća "22. decembar" da reorganizuju ovu firmu. Krupniković sarađuje sa nelegitimnim i manjinskim Odborom poverilaca da bi firmu doveo do bankrota, a zatim je za male pare prodao Milanu Jankoviću Cepteru koji se preko svoje holandske firme E.C. Investment već pojavljivao kao kupac, ali je ta prodaja ipak sprečena jer je bila protivzakonita - upozorio je juče Slobodan Radišić, predsednik legitimnog Obora poverilaca tekstilnog preduzeća "22. decembar".

Prodaja imovine

Od 21. 12. 2001. godine kada je uveden stečaj fabrika je od 200 radnika spala na 60. U međuvremenu je, prema rečima Radišića, prodavana imovina po cenama koje su sedam do osam puta niže, nije bilo posla, a isplaćivane su samo minimalne plate. Sve je urađeno uz protivljenje najvećih poverilaca kojima stečajno veće nije dozvolilo da se organizuju u Odbor poverilaca, dodaje on.

"Ipponu" osporena potraživanja

Ukupna dugovanja "22. decembra" su tri miliona evra od čega "Ippon", prema rečima Radišića, ima potraživanja vredna više od dva miliona evra. Ostali poverioci su Jugoimport SDPR, "Elektrodistribucija Beograd" i AB eksport-import. "Stečajni upravnik je posle dolaska u firmu osporio potraživanja "Ippona", kaže Radišić. "To je njegovo pravo, a onda nama ostaje da se sudimo. Parnica je u toku i ja tvrdim da će presuda pokazati da smo najveći poverilac", naglašava on i dodaje da mu do tada po zakonu pripada pravo da odlučuje o pitanjima u firmi.

Radišić kaže da je moguće da već danas nelegitimni Odbor poverilaca, koji imaju manje od deset odsto potraživanja trebalo da donese odluku o bankrotstvu firme. "Posle toga bi usledila prodaja firme. Zvanična procena imovine firme koja obuhvata poslovni prostor, opremu i fabričke hale je između 1,3 i 2,5 miliona evra, što je smešno. Samo zgrada na uglu Resavske i Masarikove ima 7.600 kvadrata, a vrednost jednog kvadrata je oko 2.500 evra. Polovinu ove zgrade u kojoj se nalazio "Kluz" preuzeo je pre izvesnog vremena Cepter, a ostalo bi dobio kupovinom firme. Moja procena je da "22 decembar" vredi najmanje sedam miliona evra", tvrdi Radišić.

Prva skupština poverilaca po novom Zakonu o stečaju održana je 13. juna i tada su Odbor poverilaca izglasali oni koji imaju 87 odsto glasova, što je srazmerno visini njihovih potraživanja, objašnjava Radišić. On je kao vlasnik firme "Ippon" koja je najveći poverilac "22. decembra" izabran za predsednika Odbora poverilaca. "Stečajnom upravniku nisu odgovarali izabrani članovi Odbora poverilaca pa je na istoj sednici izglasan drugi. Ovaj odbor izabran je sa manje od deset odsto glasova, srazmerno visini potraživanja, što je nelegalno", dodaje Radišić. Zbog ovakvog ponašanja, ističe on, žalili smo se Vrhovnom sudu, Višem trgovinskom sudu i predsedniku Trgovinskog suda.

Novi zakon, naglašava on, ostavlja mogućnost poveriocima da odluče da li će firma otići u bankrot ili reorganizaciju. "Mi želimo da je reorganizujemo, pokrenemo proizvodnju, radnici bi dobili i posao i plate, a poverioci bi mogli da naplate svoja potraživanja u iznosu od 100 odsto. Ako proglase bankrot naplatićemo svega deset odsto, firma će biti jeftino prodata, a samo manji broj radnika će dobiti deo zaostalih plata", zaključio je Radišić.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

Država i strane banke gule srpsku privredu
"Našicecement" ne odustaje od "Toze Markovića"
Stečajni upravnik gura fabriku "22. decembar" u bankrot
Traže izmenu Zakona o privatizaciji
Krediti za male firme
 


     


FastCounter by LinkExchange