GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 13. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Našicecement" ne odustaje od "Toze Markovića"

KIKINDA - Ponudu hrvatskog "Našicecementa", članice Nekse grupe, o preuzimanju 25 do 49 odsto ukupnog broja akcija fabrike "Toza Marković", poslovodstvo i Sindikat kikindskog giganta ocenili su kao "neprijateljsku" i to su ponovili na protestnom skupu, u ponedeljak uveče, na gradskom Trgu, za vreme gostovanja izvršnog direktora Nekse grupe, Đurice Mišina.

Protest je organizovao nezavisni Sindikat "Toze Markovića", a prisustvovao je menadžment na čelu sa generalnim direktorom Dmitrom Šegrtom zbog, kako je rečeno, "nečasnog anketiranja akcionara kikindske fabrike crepa i pločica od strane predstavnika Nekse grupe". Više sindikalnih predstavnika ponovilo je stav zaposlenih da je ponuda neprijateljska, jer je definisana samo otkupna cena akcije od 2.300 dinara, koja je, kako je na mitingu ocenjeno, neprimereno niska, ali i zato što Nekse grupa ne pominje socijalni i investicioni program.

- Prema informacijama kojima raspolažem, zasad nema odziva ni od eksternih akcionara. Investicioni fondovi i drugi vlasnici akcija takođe nisu zainteresovani za ponudu Nekse grupe. Mirni protest doživljavam kao jasnu i razumnu ljudsku poruku zaposlenih da ne žele da prodaju akcije-rekao je Šegrt. Prvi čovek uprave te hrvatske grupacije Ivan Ergović, međutim, tvrdi da njihova ponuda nije neprijateljska ni štetna. On kaže da su uvek investirali u preduzeća koja su kupili i da to nameravaju da učine i u "Tozi Markoviću".

- Mislim da menadžment kikindske fabrike želi da što duže ostane na svojim pozicijama i da na taj način uprava ne štiti interese zaposlenih. Svaki akcionar ima pravo da svoje akcije proda kome hoće. Zaposleni ne moraju da strahuju, jer smo spremni da investiramo u fabriku, kao što smo uradili u slučaju novobečejskog "Poleta". Nameravamo da kroz ulaganja podignemo konkurentnost "Toze Markovića" i sa "Poletom" osvojimo tržište naše regije- poručuje Ergović.

Osvrćući se na primedbu menadžmenta "Toze", da u javnoj ponudi nije sadržan socijalni i investicioni program, Ergović je podsetio da su "Polet" kupili na tenderu, a da se u slučaju kikindske fabrike crepa i pločica radi o "preuzimanju van berze i da zakon takve stvari ne traži". Našicecement je kupovinom akcija na beogradskoj berzi već stekao 1,81 odsto akcija "Toze". Nekse grupa je prošle godine pokušala da preuzme kikindsku fabriku i tada je za jednu akciju Nekse grupa nudila 1.400 dinara.

S.Urošev


vesti po rubrikama

^ekonomija

Država i strane banke gule srpsku privredu
"Našicecement" ne odustaje od "Toze Markovića"
Stečajni upravnik gura fabriku "22. decembar" u bankrot
Traže izmenu Zakona o privatizaciji
Krediti za male firme
 


     


FastCounter by LinkExchange