GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 13. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Četvrti opštinski sud otkazao prodaju zgrade Zadužbine Nikole Spasića u Knez Mihailovoj ulici

Hitno zabraniti otuđenje imovine

Advokat Vojin Đekić, punomoćnik i ovlašćeni član UO Zadužbine Nikole Spasića, smatra da što pre treba doneti zakon o vraćanju imovine crkvi, zadužbinama i starim vlasnicima.Na potezu vlada, parlament i Vrhovni sud

BEOGRAD - Četvrti opštinski sud u Beogradu otkazao je prodaju zgrade Zadužbine Nikole Spasića u Knez Mihailovoj 33, koja je bila zakazana za danas. Istim rešenjem Prvom opštinskom sudu je naloženo da dostavi, radi uvida u spise, predmet Država Srbija protiv "Jugoelektra", koji, kako kažu u Zadužbini, sadrži i privremenu meru zabrane otuđenja pomenute zgrade.

Posle konferencije za novinare, koju su održali predstavnici Zadužbine, pristiglo je rešenje Četvrtog suda o odlaganju prodaje, ali time nije rešen problem imovine niti ove niti niza drugih srpskih zadužbina koju je država otela nacionalizacijom, što znači neprestanu pretnju i mogućnost da ona završi u privatnim rukama i bude nepovratno izgubljena za srpski narod. Advokat Vojin Đekić, punomoćnik i ovlašćeni član Upravnog odbora Zadužbine Nikole Spasića, izjavio je za Glas da je dobro što je ročište otkazano, ali da i dalje preti opasnost da sud za pet-šest dana opet zakaže prodaju.

Nakupci haraju

Bogdan Veljković, predsednik Udruženja za povraćaj oduzete imovine Beograd, istakao je da u Srbiji haraju nakupci i sumnjivi tipovi koji dolaze jeftino do prava korišćenja, ništa ne investiraju na atraktivnim lokacijama, već preprodaju svoja sumnjivo stečena "prava". On smatra da je to izvor velike korupcije čije uzroke treba otkloniti donošenjem zakona o restituciji. Mreža za restituciju u Srbiji takođe je stala u odbranu svih starih vlasnika jer bi vraćanjem imovine u fizičkom obimu država dobila nove poreske obveznike, strane investicije, pa i ulaganja naših ljudi iz inostranstva. Ukoliko se to ne dogodi, kažu u Mreži, Srbija će krenuti putem propasti, inflacije, biti rasprodata i dovedena pred bankrot.

Poznate zadužbine

Poznate i velike zadužbine - ostavljene na dobrobit srpskom narodu - jesu zadužbine Alekse Krsmanovića, Luke Ćelovića Trebinjca, Vlajka Kalenića, Ilije Milosavljevića Kolarca, Nikole Čupića, Sime Andrejevića Igumana, Milana Kujundžića Aberdara i mnoge druge.

- Dok se ne donese pravni akt kojim će se zabraniti otuđenje i prodaja imovine zadužbina i drugih starih vlasnika, dotle će postojati stalna opasnost da ona zauvek bude izgubljena. To je prvi korak, a drugi bi morao biti donošenje zakona o vraćanju imovine. Zadužbine su deo naše tradicije i one su gradile bolnice, školovale decu, pomagale sprski narod na najrazličitije načine i one predstavljaju neprocenljivu vrednost bez obzira na to koliko su velike i koliku imovinu poseduju. Mnoge zadužbine, a naročito onih pedesetak manjih, ne mogu uopšte ostvarivati svoju delatnost jer nemaju imovinu koja je sada državna niti prihode koji su nekada korišćeni u humane svrhe. One su registrovane, formalno postoje, ali bez prihoda i imovine zadužbinarstvo zamire. Kao najveća zadužbina izborili smo se i očuvali deo dalatnosti, ali teškom mukom i entuzijazmom - rekao je Đekić.

On je naglasio da su mnogi objekti srpskih zadužbina i prema zakonu zaštićeni kao kulturna dobra od izuzetnog značaja za Republiku i da bi to sigurno moralo da se ima u vidu. Đekić je objasnio da je i imovina starih vlasnika, kroz stečajeve društvenih preduzeća nakon koje sledi privatizacija, dovedena u pitanje, navodeći primer Hemijske industrije "Župa". Advokat Zadužbine je naglasio da se nada da će posle upoznavanja javnosti sa problemima ipak konačno biti donet zakon o vraćanju imovine.

- Pravni osnov za oduzimanje imovine zadužbinama nikada nije postojao, a za to nije bilo ni političkih razloga. Kada bi se za početak zadužbinama barem dalo pravo da budu korisnici makar dela imovine, one bi po osnovu izdavanja stanova i poslovnog prostora u zakup došle do prihoda od čega bi građani imali koristi. Mi smo izračunali da bismo od ovakvih prihoda gradu za četiri godine mogli podariti jednu modernu bolnicu. Nadam se da je odlaganje prodaje naša prva značajna pobeda i da će, pošto su sa celim problemom upoznati i ministarstva i Vrhovni sud, konačno nešto da se promeni. Ipak, ni ovim rešenjem sud nije uzeo u obzir privremenu meru koja je doneta u sporu koji Zadužbina vodi protiv "Jugoelektra" i uknjiđenje u katastru nepokretnosti. Dakle, sud nas je ovom prilikom opet zaobišao. Inače, ovaj spor se vodi radi utvrđivanja prava korišćenja zgrade u Knez Mihailovoj - rekao je Đekić.

Ivan Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

Nevreme odnelo useve
Hitno zabraniti otuđenje imovine
Više prakse u nastavi
Vojnici i na fakultetima
Studije medicine za sedam hiljada evra
Presude pisane po šest godina
Dečje selo za mališane sa autizmom
 


     


FastCounter by LinkExchange