GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 12. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Španska obaveštajna služba prekasno javila britanskim kolegama za opasnost

Al Kaida još 29. maja naredila udar na Evropu

Skotland jard veruje da su napadači u akciju krenuli sa stanice Kings kros, da su još živi i na tlu Kraljevstva

LONDON - Nekoliko miliona ljudi u Londonu krenulo je juče na posao u centru grada, na početku prve radne nedelje posle bombaških napada na sistem javnog saobraćaja u britanskoj prestonici, javio je Bi-Bi-Si. Mnogi od njih prvi put su koristili javni saobraćaj od kada su u ekplozijama prošlog četvrtka, prema najnovijim podacima, ubijene 52 osobe.

Gradonačelnik u metrou

Gradonačelnik Londona Ken Livingston juče je podzemnom železnicom otišao na posao da bi pružio primer sugrađanima i pokazao da život mora da ide dalje. "Ići ćemo na posao. Nećemo dozvoliti nekoj grupici terorista da promeni naš način života", izjavio je Livingston.

Sumnjivi paket

Londonska policija juče je zbog sumnjivog paketa zatvorila ulice u kojima se nalazi većina vladinih ustanova, uključujući i ulicu u kojoj živi i radi britanski premijer Toni Bler. Naime, dva policijska kombija zatvorila su oba kraja ulice Vajthol, u kojoj se nalazi većina vladinih institucija, uključujući i Forin ofis. Sva parkirana vozila evakuisana su osim dva gradska autobusa, a policija sa psima obučenim za nalaženje eksploziva patrolirala je Vajtholom, javlja Beta.

Neke linije podzemne železnice i dalje su zatvorene zbog istrage koju policija i patolozi još vode u olupinama uništenih vozova, u tunelima kod stanica Kings kros i Edžver roud. Policija je pojačala i prisustvo na najvećim stanicama podzemne železnice.

Vlasti dodaju da verovatnoća da su napadači još živi i da su u Britaniji, iziskuje pojačanu budnost ne samo snaga bezbednosti nego i javnosti. - Postoje svedoci koji pričaju o putniku sumnjivog ponašanja. Ta osoba je možda poginula u eksploziji, ali postoji i mogućnost da je ostavila bombu u autobusu i izašla pre eksplozije - rekao je novinarima načelnik u londonskoj policiji, treći čovek Skotland jarda Brajan Pedik.

Policija kaže da je sada gotovo sigurna da napadi u četvrtak nisu bili delo bombaša samoubica i da istražuje mogućnost da su se napadači okupili na stanici Kings kros pre nego što su krenuli u različitim pravcima pre samih napada. - Postoje dve mogućnosti: ili su eksploziv aktivirale osobe čiji su satovi bili strogo usklađeni, ili su bombe detonirane na daljinu, uređajima podešenim na isto vreme. S obzirom na tri gotovo istovremene eksplozije, skloniji smo da verujemo da je postojao daljinski detonator - izjavio je Pedik, a preneo Bi-Bi-Si. On je potvrdio i da se četvrta eksplozija, u autobusu, dogodila gotovo čitav sat posle onih u podzemnoj, dodajući da dokazi upućuju na to da je bomba bila skrivena u torbi.

Tri dana posle eksplozija, britanski ministar unutrašnjih poslova Čarls Klark juče je izjavio da je uveren da će počinioci napada biti uhvaćeni. - Problem je u tome što je za to potrebno vreme. Postoje, na primer, problemi u prikupljanju dokaza na mestima nesreće na Rasel skveru i u podzemnoj stanici Kings Kros - rekao je Klark.

Napadači beli muslimani?

Jedna od teorija o počiniocima terorističkih napada u Londonu je da su to bili beli muslimani s Balkana, plaćenici koje je Al kaida iznajmila i koji do sada nisu imali nikakve veze sa teorizmom, piše Gardijan. Od, kako ih štampa naziva, "belih muslimana sa Balkana" u Britaniji ima najviše Albanaca sa Kosova i iz Albanije (preko 20.000) a iz Bosne je utočište u Kraljevstvu našlo njih nešto manje od 3.000.

Prva žrtva

Patolozi Skotland jarda juče su identifikovali prvu žrtvu napada - Suzan Levi - upozorivši da će identifikacija potrajati "danima ili nedeljama". Levi (53) je nastradala u najtežoj eksploziji, u kojoj je poginula 21 osoba, u metrou, na liniji Pikadili. Levijeva, majka dvoje dece, živela je u Hertfordširu. Nezvanično, Univerzitetski koledž iz Londona potvrdio je da je među žrtvama i njihov radnik, čistačica Gledis Vundova (51).

Policija je apelovala na građane da predaju sve fotografske i video-snimke mesta napada, ukoliko ih imaju. Neka od tela žrtava, koja su se nalazila na najnedostupnijim mestima u podzemnom delu železnice, sada su prebačena u mrtvačnicu.

Za sada nema pouzdanih saznanja o tome ko je organizovao napade, ali se sumnja da su za eksplozije orgovorni islamski ekstremisti, povezani s terorističkom mrežom Al kaida. Madridski dnevnik El Mundo piše da je Al kaida još 29. maja u poruci objavljenoj na Internetu naredila da se Evropa napadne i da je tu informaciju španska obaveštajna služba u subotu prosledila britanskoj. Reč je o poruci na arapskom koju je potpisala Brigada Abu Hafs al-Masri - odsek za Evropu, koja je preuzela odgovornost i za napade u Madridu i Istanbulu.

U pasusu pod naslovom "Pismo evropskim mudžahedinima" navodi se da se "pojavilo lice nevernog krstaša, te da se mudžahedini celog sveta pozivaju da otpočnu očekivani napad, posle neverničkog rata i gaženja svetog Kurana". Španska obaveštajna služba veruje da "poziv na očekivani napad ima veze s atentatima u Londonu", piše El Mundo. Posle krvavih atentata u Madridu, 11. marta lane, španska obaveštajna služba redovno prati saopštenja Brigada Abu Hafs al-Masri - Odsek za Evropu, koja deluje u ime vođe Al Kaide ubijenog u Avganistanu.

Inače su tri osobe koje su juče uhapšene na londonskom aerodromu Hitrou u skladu sa britanskim zakonom o suzbijanju terorizma, oslobođene bez podizanja optužnice. - Ovakva hapšenja se događaju svake sedmice. Bilo bi neprikladno i čista spekulacija kada bismo tvrdili da postoji direktna veza sa atentatima koji su se u četvrtak dogodili u londonskom metrou i u jednom autobusu - rekao je Pedik.

Poglavari hrišćanskih crkava, i islamske i jevrejske verske zajednice u Britaniji izdali su zajedničko saopštenje u kojem navode da - u svetlu bombaških napada u Londonu - neće dozvoliti podele između pripadnika različitih religija. A te podele su sve vidljivije - udruženje muslimana u Britaniji saopštilo je da je od napada u četvrtak dobilo više desetina hiljada pretnji. Bi-Bi-Si prenosi da je broj kupaca u Londonu opao za 25 odsto, a američki turisti otkazuju planirane posete.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Al Kaida još 29. maja naredila udar na Evropu
Na Starom kontinentu priprema se dvadeset hiljada Bin Ladenovih boraca?
"Denis" grabi ka Meksičkom zalivu
Britanci kuju tajni plan za odlazak iz Iraka
 


     


FastCounter by LinkExchange