GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 12. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na Borskom jezeru već mesec dana ugrožena bezbednost posetilaca

Misteriozna biljka preti kupačima

Od zasad nepoznate, "plivajuće" trave nedavno se jedva spasao jedan dečak

BOR - Borsko jezero, među najlepšim veštačkim vodama sa živopisnom okolinom i plažama, od pre mesec dana prekriva zasad nepoznata, plivajuća trava dužine pet do šest metara. Priča se da se uvija kao zmija, a pre nekoliko dana iz vode se jedva spasao jedan dečak. Borski ronioci i speleolozi Zvonko Trifunović i Robert Mišić tražili su od opštine da im kupi opremu u vrednosti 320.000 dinara i da odstrane već nabujalu travu koja više liči na isprepletane grane i neraskidivu mrežu.

- Najverovatnije da je nova "napast" stigla u hrani za ribu, jer se jezero godinama poribljava i ribolovci ljubomorno ne dozvoljavaju da im se neko drugi petlja u posao. Sada su i oni u panici. Jer, ako se pokida i izbaci trava koja preko noći "guta" sve veći deo jezera, ona će verovatno opet iznići. Zvanični vlasnik jezera je borska Termoelektrana, znači RTB, kojoj ne smeta zapuštenost.

NJima je najvažnije da imaju dovoljno vode za metalurgiju i rudarstvo. Nesreća je što se i turizmom ne bavimo kako valja, pa se niko ne oseća odgovornim. Glavnom plažom gazduje novi vlasnik Brestovačke banje. On nema posebnog interesa da bilo šta preduzme-priča Engelbert Kolbert koji već 25 godina, tokom leta, do kasne jeseni, ne napušta jezerske obale i ceo taj kraj u čijoj okolini je više od dve hiljade kuća i vikendica.

Da je prelepo Borsko jezero u nebrizi svedoče i primeri napuštenog motela "Metalurg", tridesetak uništenih kućica za odmor u ataru glavne plaže, a o kamp-naselju staraju se sami kamperi. I hotelska plaža je neuređena, a nije ni čudno: čim se završi sezona, već u septembru ili oktobru, RTB Bor objavljuje tender za prodaju hotela "Jezero" (240 postelja), plaže i sportskih terena. Hoće li se promenom vlasništva turističkih objekata posvetiti veća pažnja i jezeru, niko ne može da tvrdi. Utoliko pre jer ni novi vlasnik obližnje Brestovačke banje nije mrdnuo od početka - svi objekti, sem hotela "Srpska kruna" sa tridesetak postelja, zaključani su i ko zna dokle će tako ostati.

- Bor ne sme da zaboravi Borsko jezero i ostale turističke resurse, od Zlotskih pećina do Dubašnice i "Hajat" naselja na Crnom vrhu. U planu je, štaviše, gradnja žičare od Crnog vrha do jezera dužine osam kilometara. Ukoliko od ove vode napravimo Obedsku baru, što je zaista moguće, onda je to ravno katastrofi - rekla je Radmila Ležajić, do pre tri godine prvi turistički poslanik u Opštini.

- Svakodnevno je na obalama jezera hiljade ljudi, ne samo odavde nego i cele Timočke krajine, pa i Beograda, Vojvodine, Požarevca. Ne smemo se igrati: bazeni u Boru još nisu "proradili" i zato je ceo grad na jezeru, a plivanje u vodi prepunoj ovakve trave je više nego rizično. Zato apelujem da se odmah preduzmu mere i jezero očisti - izričit je Nemanja Radulović, penzioner iz Bora.

B. Filipović


vesti po rubrikama

^Srbija

Misteriozna biljka preti kupačima
Problemi na poljima Timočke krajine
Radnici "Poljoprivrede" najavili protest
Zgrada privatniku, poljana narodu
Inspektori zatvorili 25 dućana
Popova plaža za sledeću sezonu
Novi mostovi
   
 


     


FastCounter by LinkExchange