GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 12. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Prošlog vikenda održana četvrta "Drinska regata" od Bajine Bašte do LJubovije

Na cilj stigli mokri

Manifestacija masovnija nego prethodnih godina. Više od hiljadu plovila startovalo u Rogačici. Za sve učesnike veselog spusta vojska spremala vojnički pasulj

Pucnjem iz topa, Veselin Vujević, proslavljeni rukometaš, označio je početak četvrte po redu "Drinske regate" koja je održana tokom proteklog vikenda. Više od hiljadu čamaca, splavova i drugih plovila otisnulo se iz Rogačice put LJubovije. Trasu od četrdeset kilometara uspešno su prošli svi učesnici, a bilo ih je više od tri hiljade. Veselo je bilo na Drini, ali i oko nje. Mnogobrojni meštani okolnih sela, kroz koje je prolazila ekspedicija, izašli su na obalu da aplauzima pozdrave učesnike veselog spusta.

Lincura konačno stigao

Licitiralo se i ove godine hoće li Dragan Gajić zvani Lincura iz LJubovije uspeti da stigne do cilja, pošto mu to nije polazilo za rukom prethodnih godina. I, naravno, uspeo je da iznenadi mnogobrojne "neverne Tome". Plovilo sigurnije nego ikada. Na dve gume uvezani poklopci od šporeta, i na sve to pričvršćena drvena ograda. Sumnjali mnogi, ali ova "skalamerija" je izdržala do cilja.

A, veselo je bilo u ovom kraju tokom celog vikenda. U petak je za sve goste, učesnike regate i meštane LJubovije priređeno veliko slavlje. Kod motela "Letnjikovac" u LJuboviji peko se vo, točilo pivo. Zvuci trube i pesma odjekivali su do kasno u noć.

- Ova regata je po masovnosti veća od svih prethodnih. Vojska je učesnike poslužila svojim dobro poznatim "brendom" vojničkim pasuljem, a pomogli su i brojni sponzori. Cilj nam je da očuvamo Drinu i razvijemo turizam u ovom kraju - ispričao nam je u pauzi za ručak u selu Gornja Trešnica Vidoje Jovanović, predsednik opštine LJubovija.

Sjatilo se na Drinu i staro i mlado. Došli iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, ali je bilo gostiju i iz inostranstva.
Regata nije takmičarskog tipa, ali su se svi učesnici utrkivali u originalnosti. Bilo je tu različitih posada, ali su najveću pažnju privukli gusari iz Lađevaca. Obučeni u crno, opasani redenicima harali su Drinom. Na svakih kilometar-dva oglašavali su se pucnjima iz topa, tek da se zna da su tu.

Sve što se dešavalo na vodi, budnim okom pratile su patrole vojske i policije koje su se brinule o bezbednosti učesnika. Društvo su im pravili i radnici Doma zdravlja "LJubovija", ali srećom u subotu skoro da nisu imali posla. Intervenisali su samo kad su se učesnici nagutali pića.

Drugi deo staze učesnike je pratila dosadna kiša, ali to nije pokvarilo dobro raspoloženje. Naprotiv, podigla je adrenalin tako da se među učesnicima našlo i nekoliko odvažnih koji su se okupali u hladnoj Drini. Bilo da su se kupali ili ne, na cilj su svi stigli mokri.

Drina je ove godine privukla i brojne goste iz javnog i političkog života. Među učesnicima bili su Predrag Marković, predsednik Skupštine Srbije, Bojan Dimitrijević, ministar trgovine i turizma, bilo je tu predstavnika ministarstava zdravlja i poljoprivrede.

S. Tanasić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Prošlog vikenda održana četvrta "Drinska regata" od Bajine Bašte do LJubovije
Drugo lice festivala "Sunčane skale" u Herceg Novom
Bazar poljubaca
Jovan Veljković izumeo čudnu spravu
 
 


     


FastCounter by LinkExchange