GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 12. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Pragmatično

Sa Lovćena vila kliče...

Beogradski (pri)pravnik na prestolu Crne Gore, velikodušno je svom kolegi, poslednjem predsedniku SFRJ, ponudio 300.000 evra za otuđena konavaoska goveda i opljačanu opremu sa aerodroma Ćilipi.

Kao pravi državnik na čelu ozbiljne države, pragmatični Mesić je, uz pomoć digitrona lokalnih vlasti Konavala, izračunao da je cena nacionalnog dostojanstva mnogo skuplja - otprilike 100 miliona evra, koliko bi darežljiva Crna Gora trebalo da plati za "blic krig" od Debelog brijega do iznad Dubrovnika. (Lično dodajem i tanjire sa žigom Vojne ustanove "Kupari" iz kojih sam, 1991, imao prilike da ručam u Kumboru.)

Iskreno zavidim Hrvatima što imaju vladare koji cene svoju državu i naciju, ali i crnogorski režim koji već troši budžet od donatorske večere za međunarodno priznanje.

"Dve su prave i najveće čovekove nesreće: nemati zdravlja i nemati prijatelja", zborio je Jovan Dučić koga se setih jer sam, prošle nedelje, na putu od Bileće ka Dubrovniku i Herceg Novom obišao i njegovo, valjda, konačno konačište, na Crkvinama.

Teorija veli da je koncentrično širenje krugova prijatelja jedan od osnovnih postulata svakog, pa i državnog pi-ara. A ko je efikasnije lobirao za srpstvo i državu od ovog večitog istraživača suprotnog pola, čoveka koji je sa pesmama i ženama očijukao od Hercegovine, preko Beograda, do Amerike, a najlepši plod njegove akcije i dan-danas je zgrada naše ambasade u Budimpešti, dar izvesno očarane grofice...?

"Atlete se u borbama grčko-rimskim stilom jedni drugima suprotstavljaju snagom mišića. Pobeđuje najjači. Džudista, pak, koristi živu snagu protivnika kako bi ga oborio. Pobeđuje najlukaviji zahvat..." Tako nekako, kao džudo, Mišel Klaman je objasnio lobiranje.

Imam, dakle, razumevanja za gest Filipa Vujanovića. Ako Hrvatska, s kojom je Crna Gora bila u ratu prva, prizna crnogorsku nezavisnost, ako to potom uradi i Japan, sa drugima će ići, sasvim sigurno, lakše...
Kamo sreće po "montenegrine" da su, u uniformama JNA, pistu na Ćilipima i paučinu iznad Straduna "čistili" Srbi, a ne Crnogorci. Ovako, "ni pjesma uvijek ne liječi rane"...

Juče je bila Srebrenica. Danas je Bratunac.
Boris Tadić juče je bio u Potočarima. Tek posle izveštaja iz Bratunca videću da li je naš predsednik nešto naučio od Stipe Mesića ili Filipa Vujanovića, čak.

Piše: Cvijetin Milivojević


vesti po rubrikama

^politika

Moskva je prozrela Petersenove namere
I minut ćutanja razlog za svađu
Boris Tadić izjavio da će Ratko Mladić biti uhvaćen za nekoliko dana
Grub falsifikat je poziv na moj linč
Pragmatično :Sa Lovćena vila kliče...
 


     


FastCounter by LinkExchange