GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 12. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Boris Tadić izjavio da će Ratko Mladić biti uhvaćen za nekoliko dana

Ne treba da se nada već da hapsi

Suočeni s rokovima, naši političari postaju nervozni. Predsednik države nema šta da se nada, ako kaže da će Mladić biti uhapšen onda zna i kada,i gde se on nalazi, kaže Dušan Janjić

BEOGRAD - Ulje na vatru na pravu poplavu vesti o skorom hapšenju bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića dolio je pre tri dana i predsednik Srbije Boris Tadić izjavom za britansku televiziju Skaj da će "general biti uhapšen za nekoliko dana". Ta rečenica data uglednoj medijskoj kući, u prvi mah izazvala je nevericu, ali i optimizam da će naš veliki problem konačno biti rešen. Ipak, brže-bolje je iz predsednikovog kabineta stiglo objašnjenje, u kome je navedeno da je Tadić rekao da se "nada da će to biti za nekoliko dana".

Na sajtu Skaja stoji prvobitna verzija i koja god da je preciznija, ostala je suština - Mladić u zatvoru za nekoliko dana. Povrh svega, predsednik nije poznat po neodmerenim izjavama i baš zato čudi da je to rekao na takav način, a mogao je da kaže na sto drugih, a sve u okviru dosadašnjih floskula tipa "Mladić mora da se nađe u Hagu, jer je to uslov za bilo kakvo probližavanje EU i Partnerstvu i mi ćemo sve učiniti da se to i dogodi". Na sve ovo, došla je i jučerašnja izjava komandanta snaga EU u Bosni koji je rekao da se "obruč oko Mladića i Karadžića sve više steže i da su gotovo locirani".

Stojadinović: Neodgovorno

I LJubodrag Stojadinović smatra da nema mnogo osnova u Tadićevoj izjavi.
- Ne verujem da je to izrekao zbog nekih ozbiljnijih saznanja o lociranju Mladića, jer on je ipak reprezent države i nema mnogo uvida u operativni rad policijskih i obaveštajnih službi. Više mi to liči na jedan politički stav u kojem on izražava želju da se problem s Mladićem konačno reši. Sve u svemu, rekao bih da je to samo još jedna od neodmerenih izjava koje su stizale od naših političara u poslednje vreme, a koje nisu imale nikakvih ozbiljnijih osnova - rekao nam je Stojadinović.

- Što se tiče neodmerenih i neodgovornih izjava, tome prisustvujemo već godinama, a to se po pravilu dešavalo kada postoji strah od nekih "ded lajna" i rokova, u ovom slučaju 11. jula, kao nekog termina za hvatanje Mladića - kaže za Glas Dušan Janjić, politički analitičar. On dodaje i da su po pravilu u takvim trenucima naši političari nervozni, dok je s druge strane i svet shvatio da samo određivanjem rokova i pritiscima može s nama da komunicira.

- Rok je postavljen odavno, još kada je izdata poternica, a mi smo otada potrošili sve kredite sveta i zato se tako s nama ophode. I upravo zato čudi Tadićeva izjava, jer je jasno da je reč o konfuziji u vrhu države, tako da se ne zna da li je i dosad iznošena neistina o Mladiću ili i sad nastavljamo sa tom praksom. Moguće i da je reč o jezičkoj nepreciznosti, ali je upadljivo da u poslednje vreme baš iz Engleske stižu vesti o Mladiću, a kod nas se odmah demantuju. Moguće je, ili da su Englezi neprecizni, ili se naši političari najbolje ne izražavaju na tom jeziku, ili jednostavno postoje dve istine - jedna koja se plasira ovde, a druga za Englesku. Na sve ovo bih dodao i da predsednik države nema šta da se nada, ako kaže da će biti uhapšen, onda zna i kada, a zna i gde se Mladić nalazi. Komandant Eufora nije rekao da se ičemu "nada"; vrlo je jasno poručio da se bliže mestu skrivanja traženih - zaključio je Janjić i preporučio vrhu vlasti da se ubuduće dogovore ko daje izjave i kakvog će one sadržaja biti.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^politika

Moskva je prozrela Petersenove namere
I minut ćutanja razlog za svađu
Boris Tadić izjavio da će Ratko Mladić biti uhvaćen za nekoliko dana
Grub falsifikat je poziv na moj linč
Pragmatično :Sa Lovćena vila kliče...
 


     


FastCounter by LinkExchange