GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 12. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Šef Unmika očekuje od Lavrova da ubedi Srbe da uđu u institucije

Moskva je prozrela Petersenove namere

Cilj njegovog putovanja u Rusiju bio je pridobijanje tamošnjih zvaničnika za sprovođenje njegove politike isključivanja Vlade Srbije iz razgovora o decentralizaciji

BEOGRAD - Šef Unmika Soren Jesen Petersen je, očigledno, suočen s krizom institucija i sada mu je potrebno da sprovede decentralizaciju po meri Albanaca. U tome mu je potrebna i pomoć Kontakt grupe. Jedino je, čini se, Moskva, uvidela nameru Petersena da izbegne Vladu Srbije, pa se može zaključiti da je cilj njegovog putovanja u glavni grad Rusije bio da ubedi tamošnje zvaničnike u suprotno. Petersen od Moskve očekuje da pozove Beograd i da zeleno svetlo kosmetskim Srbima za učešće u razgovorima, pre svega o decentralizaciji.

Šef Unmika ove nedelje na turneji

Šef Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji Soren Jesen-Petersen posetiće tokom ove sedmice neke od evropskih prestonica, najavila je juče portparol Unmika Marsija Pol. Petersen će posetiti Beč, Madrid, Brisel, Pariz i LJubljanu. Tokom te turneje on će se sastati sa visokim zvaničnicima i ministrima inostranih poslova zemalja koje će posetiti, dodala je ona, a prenosi Tanjug.

- Šef Unmika ne želi da u razgovorima o decentralizaciji učestvuje Beograd, čime podržava Albance. To čini uprkos Savetu bezbednosti, koji je u decembru prošle godine kao jednu od tema razgovora Beograda i Prištine postavio decentralizaciju. Time on nastavlja politiku svojih prethodnika, Štajnera i Holkerija. Zato se čini da je glavni cilj njegovog iznenadnog odlaska u Moskvu bio da pridobije tamošnje zvaničnike za sprovođenje njegove politike isključivanja Beograda iz razgovora o decentralizaciji. Petersen želi da Srbi uđu u privremene kosovske institucije, i da to upravo budu oni sa Srpske liste za Kosovo i Metohiju. Reč je o nastavku politike iz aprila ove godine koja je dovela do blokade - primećuje direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Kosovski Albanci, ma koliko bili nenaklonjeni Moskvi, očekuju da ruski zvaničnici podrže šefa Unmika i ubede kosovskometohijske Srbe da uđu u privremene institucije. Takav se utisak stiče iz prištinske štampe, koja je posvetila dosta prostora razgovorima Petersena sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim, prošle nedelje. Po povratku u Prištinu Petersen je preneo, prema pisanju tamošnje štampe, obećanje Lavrova da će nastojati da ubedi Srbe da učestvuju u institucijama, ali i da Moskva želi da učvrsti svoju poziciju i učestvuje sa ostalim članovima Kontakt grupe u odlučivanju o finalnom statusu Kosova.
Podsećamo da se o decentralizaciji nije govorilo dok vlada Kosova nije usvojila svoj plan. Između ostalog, i zbog nesprovođenja decentralizacije, većina kosmetskih Srba bojkotovala je izbore, čime se došlo u izvesnu političku krizu.

Uz napomenu da je glavni razlog Petersenovog putovanja bio da ubedi Moskvu da kosovski Srbi mimo Beograda učestvuju u ovim razgovorima, Janjić dodaje da šef Unmika samo radi svoj posao i sprovodi jasno zacrtanu politiku, za razliku od Beograda koji nema jasnu politiku, a kada ima, ne može da kontroliše pojedine segmente.
Uspeh Petersenove politike imao bi za posledicu, između ostalog, i pad Plana Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, što bi, baš u vreme rebalansa budžeta, moglo da izazove ozbiljnu krizu.


vesti po rubrikama

^politika

Moskva je prozrela Petersenove namere
I minut ćutanja razlog za svađu
Boris Tadić izjavio da će Ratko Mladić biti uhvaćen za nekoliko dana
Grub falsifikat je poziv na moj linč
Pragmatično :Sa Lovćena vila kliče...
 


     


FastCounter by LinkExchange