GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 12. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Završetak Petog festivala Egzit - poruka svakome ko želi da je čuje

Vizija života

Deset godina posle, obećajmo svojoj deci i unucima svoje dece i deci unuka svoje dece, da se neće ponoviti Srebrenica, Bratunac, Vukovar, Oluja, Ahmići, Đakovica, Staro Gacko. Nikad više.
To su reči "poruke mira" kojima je, uz pesmu Eni Lenoks "I Saved The NJorld Today", poslednje večeri Egzit festivala, u nedelju, tačno u ponoć, trebalo da bude odata počast žrtvama ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji.

Poruka mira, međutim, nije emitovana. Organizatori festivala tvrde da se od te namere odustalo kako bi se izbegli incidenti. U nedelju uveče policija ih je, navodno, obavestila o postojanju pretnje bombaškim napadom, ukoliko se poruka emituje, te je stoga odlučeno da se ne rizikuje. Egzit 05 priveden je kraju bez nemuzičkih poruka.

No, sa porukom mira ili bez nje, upravo završeni peti Egzit je, uz sve svoje manjkavosti i probleme sa lošim vremenom, ponovo bio nagoveštaj života. U zemlji u kojoj političke stranke i intelektualci svaki dan iznova pokazuju potpunu nesposobnost sagledavanja sveta oko sebe, Egzit je već samim svojim konceptom ponovo ponudio alternativnu viziju Srbije 21. veka - Srbije koja nema problem ni sa sobom, ni sa drugima - bez obzira ko su i odakle dolaze.

Pored internacionalnih vedeta kao što su elektronski sastav Andervorld, hevi-metal legende Slejer, finska Apokaliptika, Ian Braun, Garbidž, Lejditron ili najaktuelnija svetska rok atrakcija iz Detroita - Vajt Strajps (nastupili su na glavnoj pozornici u nedelju u ponoć, posle Discipline kičme) među stotinama izvođača koji su nastupili na dvadesetak pozornica bili su i turski multiinstrumentalista i perkuisionista Burhan Okal, "kraljica romske muzike" Esma Redžepova, britanski Indus Nitin Soni (u čijoj se muzici prepliću uticaji drevne Indije i savremene Engleske), Hun Hun Tu iz azijske oblasti Tuva (koji neguju jedinstveno grleno pevanje), bosansko-hrvatski reper Edo Maajka... Na "Fjužn" pozornici program je svake večeri otvarao KUD "Sonja Marinković" - srpskim pesmama i igrama.

Takav koncept sam po sebi predstavlja vrlo jasnu poruku svakome ko želi da je vidi. Masovnost Egzita 05 - u četiri festivalska dana Petrovaradinskom tvrđavom prošlo je preko 150.000 posetilaca - kao i činjenica da je sastav publike bio internacionalniji nego ikada ranije, idu u prilog tezi da je takva "poruka" otvorenosti, tolerancije i istinske multikulturalnosti delotvorna - prihvata je i domaća i strana publika. Mada se ne bavi politikom, Dragan Ambrozić, programski selektor Ezgita, još jednom je pokazao da ima više "političke vizije" nego svi jalovi profesionalni ideolozi. A nije rekao ni reč, "samo" je uradio veliki posao.

Organizacija je mestimično škripala (na ulazima se, na primer, povremeno stvarala nesnosna gužva), ali se na kraju ipak može konstatovati da je manje-više sve prošlo u granicama korektnosti. Ipak, s obzirom na tendenciju da je festival iz godine u godinu sve masovniji, neretko je, u neformalnijim razgovorima, spominjana ideja kako bi Egzit, zarad komfora i sigurnosti posetilaca, možda trebalo premestiti na neku zgodniju lokaciju novosadskog ili vojvođanskog atara - pored Dunava, na Frušku goru...

No, o tome će biti vremena za razmišljanje kada se slegnu utisci i načini konačan bilans Egzita 05. Kada je reč o primarnoj dimenziji festivala - tj. muzici - nema nikakvog zbora da misija Egzita ispunjena.

P. Dragosavac


vesti po rubrikama

^kultura

Završetak Petog festivala Egzit - poruka svakome ko želi da je čuje
Bruk Šilds na Brodveju
Bitef slavi Andersenov rođendan
 


     


FastCounter by LinkExchange