GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 12. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Državna naftna kompanija tvrdi da se situacija na tržištu popravlja

Dizela i dalje nedovoljno za sve

Na benzinskim stanicama narednih dana trebalo bi da bude još više goriva jer Naftna industrija Srbije treba da uveze oko 30.000 tona

BEOGRAD - Snabdevanje potrošača dizel gorivom, posle poskupljenja, polako se popravlja, ali ovog energenta na državnim pumpama još nema dovoljno. Na privatnim benzinskim pumpama dizela ima u malim količinama. Narednih dana trebalo bi da bude više goriva jer Naftna industrija Srbije treba da uveze oko 30.000 tona tog deficitarnog energenta, kao i 6.000 tona evrodizela.

U NIS-Jugopetrolu kažu da su poslednjih nekoliko dana dnevne isporuke dizela povećane za 15 do 20 odsto. "Više od dve trećine naših pumpi ima dizela. To gorivo se usmerava ka velikim pumpama, zatim ka onim koje se nalaze u poljoprivrednim krajevima i na važnim putnim pravcima. Snabdevanje je poboljšano, a u narednim danima očekujemo više dizela na pumpama", objasnili su u Jugopetrolu.

- Do petka su nam stizale alarmantne vesti o snabdevenosti tržišta. Poljoprivrednici su apelovali da im se obezbedi dovoljno ovog goriva, jer je žetva pšenice u toku - kaže Milan Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije. "Poljoprivrednici iz severne Vojvodine i južne Srbije javljali su da dizela nigde nema. U situaciji kada je loše vreme za žetvu, svaki dan je bitan i zbog toga dizel mora da bude stalno dostupan. Ako nema goriva dosta pšenice će propasti", ističe Prostran i apeluje da ratari moraju da imaju prioritet na pumpama.

U NIS Naftagas-prometu kažu da se snabdevenost pumpi dizelom stabilizuje. "Unazad nekoliko dana NAP dostavlja dizel direktno zemljoradničkim zadrugama odakle se distribuira ratarima. Ovakva praksa i poskupljenje očigledno su popravili snabdevanje potrošača", ističu u ovom delu NIS-a.

Međutim, privatne kompanije koji uvoze naftu su i dalje u dilemi da li im se i sa novom cenom isplati da prodaju dizel. One privatnike koje NIS snabdeva su i dalje u nezavidnoj situaciji, jer državna kompanija zasad nema dovoljno goriva ni za svoje pumpe.

V. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Dizela i dalje nedovoljno za sve
SCG pripalo 83 miliona dolara od bivše NBJ
UO Jata sprečava restrukturiranje
"Tigar" povećao proizvodnju i izvoz
Država će raspolagati svojim zemljištem krajem 2006.
Ušteda struje na grejanju
Srpske privrednice posetile Švedsku
Stečajni upravnik odbija saradnju
Otplata duga prioritet
 


     


FastCounter by LinkExchange