GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 12. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


I pored zabrane otuđenja, za sutra zakazana prodaja kulturnog dobra od izuzetnog značaja

Otimačina Zadužbine Nikole Spasića

BEOGRAD - Prodaja i uništavanje kulturnih dobara Srbije, u ovom slučaju Zadužbine Nikole Spasića, koja je ostavila narodu više bolnica, školovala mlade, sramotan je čin - izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Vojin Đekić, advokat, punomoćnik i ovlašćeni član Upravnog odbora Zadužbine Nikole Spasića. Sudija Četvrtog opštinskog suda u Beogradu Katarina Savić donela je zaključak o prodaji kuće broj 33 u Knez Mihailovoj ulici, gde je sedište Zadužbine, a javna prodaja zakazana je za sutra u 13.30 časova u zgradi suda.

Kako je advokat Đekić objasnio, prodaja je zakazana i pored toga što je Prvi opštinski sud doneo privremenu meru i zabranio otuđenje! On je naglasio da to govori da sud ne poštuje odluku suda, pa su ljudi iz Zadužbine morali da se obrate Ministarstvu kulture. Nadležni u ovom ministarstvu su podsetili da se zgrada, prema Zakonu o kulturnim dobrima, vodi kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i da, prema propisu, pravo preče kupovine ima Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda. Đekić je naglasio da su u Ministarstvu istakli kako će tražiti poništaj ukoliko dođe do prodaje. Dopisom su obavešteni i Vrhovni sud Srbije, Ministarstvo pravde i svi oni koji bi morali da spreče rasprodaju imovine i da insistiraju na poštovanju zakona.

- Kada sam obavestio sudiju da ću organizovati konferenciju za novinare, ona mi je zapretila da će protiv mene podneti krivičnu prijavu. Do nje je bilo gotovo nemoguće doći, pa smo dopisom obavestili predsednika suda. Razlog zašto se sve ovo dešava je što nije donet zakon o vraćanju oduzete imovine i zakon o zabrani prodaje nacionalizovane imovine - rekao je Vojin Đekić.

Zadužbina Nikole Spasića imala je pre Drugog svetskog rata veću vrednost od Nobelove fondacije, podsetio je juče profesor dr Živorad Gajić, predsednik UO ove zadužbine. Nikola Spasić, trgovac i veliki dobrotvor, ostavio je u amanet srpskom narodu dobro neprocenjivog značaja, izričito navodeći u testamentu da se imovina ne sme otuđivati ni pod kojim uslovima. Da li je Srbija toliko bogata da arči sve što je stvarano generacijama i rasprodaje dobra, u ovom slučaju da bi se pokrio dug "Jugoelektra"-korisnika, a ne vlasnika dva sprata zgrade u Knez Mihailovoj - prema Izalatornij zavodu iz Lavova u Ukrajini. Advokat Đekić je objasnio da je neko prebacio sve u društvenu svojinu i u katastar, iako je to zakonski nemoguće, napominjući da zbog toga i država vodi spor sa "Jugoelektrom".

Inače, dug "Jugoelektra", koji je na prodaju ponudio neke druge objekte a ne ovaj, iznosi 686.741 dolar. Zgradu su sudski veštaci procenili na 5,2 miliona evra, ali pošto se ona obavlja u dinarskoj vrednosti, za pet godina vrednost je pala za 30 odsto.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

Od zločina predstava
Egzit: : Bez poruke mira zbog pretnji bombama
Eksploziv američke proizvodnje
EVROPA nije htela da reaguje
"Reklama" za novu grobnicu
Otpušteni lekari tvrde da im prete
Zakon prepreka za reformu obrazovanja
Milioni evra štete
Otimačina Zadužbine Nikole Spasića
Ženama manje otpremnine nego muškarcima
 


     


FastCounter by LinkExchange