GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 12. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Olujni vetar sa gradom i pljuskovima uništio useve i građevine širom Srbije

Milioni evra štete

Rukovodstvo "Zastave vozila" procenjuje da je nevreme ovu fabriku koštalo 1,6 miliona evra

KRAGUJEVAC - Nevreme koje je pre dva dana pogodilo Kragujevac nanelo je Fabrici automobila "Zastava vozila" štetu od 1,6 miliona evra. Generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević izjavio je da je olujni vetar uništio 8.000 kvadratnih metara krova na pogonima montaže i karoserije, dok je pod, osim u te dve hale, poplavljen i u mehaničkoj obradi i delu pogona Preseraj.

Teško povređen

Prilikom otklanjanja kvara na trafo-stanici u Vlakči kod Stragara teško je povređen radnik "Elektrošumadije" Branko Milošević. Prema rečima portparola Nikole Pavićevića, on je preksinoć pao sa trafoa i odmah je prevezen u Beograd, gde je operisan. - NJegovo stanje je stabilno i ono što je najvažnije van životne je opasnosti - rekao je Pavićević. Kako nezvanično saznajemo, Miloševiću je povređena kičma.

B. K.

- Zbog sporadičnih požara do kojih je došlo u fabrici, u pojedinim halama uništene su elektroinstalacije - kazao je Radojević i dodao da je grad oštetio i oko 600 automobila koji su bili pripremljeni za isporuku kupcima. Nevreme je fabrici "Zastava kamioni" nanelo nešto manju štetu, koja je za sada procenjena na oko 90 hiljada evra - dodao je Radojević.

Ono što posebno zabrinjava poslovodstvo "Zastave", jeste činjenica da bez pomoći države posledice neće moći da se saniraju jer "Zastava" nije imala kompletno osiguranje imovine od ovakvih posledica. Zavisno od delova pojedinih pogona, osigurano je svega oko deset odsto imovine, saznaje Glas.

Ispaljeno 538 raketa

BEOGRAD - U protivgradnom dejstvu učestvovalo je devet radarskih centara u Srbiji, a ispaljeno je 538 protivgradnih raketa, navodi se u saopštenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHNZ). U RHMZ-u dodaju i da se 10. jula dejstvovalo na teritoriji 30 opština i sa 133 protivgradne stanice.

I kragujevački "Vodovod i kanalizacija" procenio je da će morati da obezbedi najmanje pet miliona dinara za popravke. U teškoj situaciji su i Dom zdravlja, pojedine škole, kao i mnogobrojna domaćinstva, a još uvek se prikupljaju podaci o posledicama nevremena na poljoprivrednim imanjima.

Snežana Živanović-Katić, glavni kragujevački agronom, ocenila je da je nevreme praćeno gradom nanelo "katastrofalnu štetu" usevima u 25 sela u okolini Kragujevca, na površini od oko 800 hektara. Ona je agenciji Beta rekla da je oluja sa gradom u pet kragujevačkih sela u subotu potpunosti uništila pšenicu, kukuruz, suncokret, bašte sa povrćem i voćnjake u selima Drača, Divostin, Male Pčelice, Donja Sabanta i Velika Sugubina. Ona je pozvala poljoprivrednike da štetu prijave nadležnim u mesnim kancelarijama kako bi narednih dana šestočlana komisija, koju će činiti agronomi Skupštine Kragujevca i Poljoprivredne stanice, detaljno procenila štetu.

Posle manje od deset dana, i leskovačku opštinu je ponovo u nedelju popodne zahvatilo nevreme praćeno gradom veličine jajeta. Prema prvim izveštajima sa terena, u severnom delu opštine zahvaćena su sela Lipovica, Brestovac, Šarlince i Kutleš, gde je nevreme pričinilo znatnu štetu na pšenici, kukuruzu, plastenicima i voću. Meštani ovih naselja rekli su da se u roku od 15 minuta nebo nad ovim područjem zatvorilo i da je gradonosna padavina trajala svega petnaestak minuta. Šteta je, ipak, velika.

U Radarskom centru Kukavica kažu da je zbog veličine oblaka sa 12 protivgradnih stanica u leskovačkoj i vlasotinačkoj opštini tokom dejstva ispaljeno preko 80, dok je samo u Priboju ispaljeno 16 protivgradnih raketa.

Prethodni talas gradonosnih padavina pre desetak dana pričinio je štetu od oko 300 miliona dinara, ali i ta procena nije bila konačna.

B. K - M. Z.


vesti po rubrikama

^društvo

Od zločina predstava
Egzit: : Bez poruke mira zbog pretnji bombama
Eksploziv američke proizvodnje
EVROPA nije htela da reaguje
"Reklama" za novu grobnicu
Otpušteni lekari tvrde da im prete
Zakon prepreka za reformu obrazovanja
Milioni evra štete
Otimačina Zadužbine Nikole Spasića
Ženama manje otpremnine nego muškarcima
 


     


FastCounter by LinkExchange