GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 12. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zakon prepreka za reformu obrazovanja

BEOGRAD - Kašnjenje usvajanja zakona o visokom obrazovanju predstavlja najveću prepreku reformama nastavnih programa u skladu sa Bolonjskom deklaracijom. Univerzitet u Beogradu želi da bude lider u primeni rešenja uz koje će srpske visokoškolske ustanove postati punopravni učesnici u jedinstvenom evropskom akademskom prostoru. Već od 1. oktobra, na 13 fakulteta počinje nastava u tri ciklusa.

Na većini ostalih fakulteta intenzivno traju pripreme za reformu i realno je očekivati da će na njima studije u tri ciklusa biti pripremljene tokom školske 2005/06. godine - rekao je juče Dejan Popović, rektor Univerziteta u Beogradu, otvarajući skup "Bologna day at Serbian universities".

Na fakultetima je dosta urađeno povodom reforme nastavnih planova i programa, a uveden je sistem ECTS bodovanja studenata i teži se uspostavljanju kontrole kvaliteta nastave. Od školske 2005/06. godine Arhitektonski fakultet započeće nastavu u tri ciklusa.

- Naši studenti su bili ugušeni gradivom, imali su više od 50 ispita, a neki predmeti su trajali četiri semestra. Bili smo nezadovoljni rezultatima studenata na ispitima i nastavnim programima koji se zasnivaju na materiji staroj više od 20 godina. Usvojili smo nove nastavne planove po kojima će osnovne studije trajati tri godine. Uveli smo evropski sistem prenosa bodova, a većina ispita biće jednosemestralna. Novina je da će naši postdiplomci imati dva doktorata - naučni i umetnički - rekao je docent Marko Savić, prodekan za nastavu Arhitektonskog fakulteta.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Od zločina predstava
Egzit: : Bez poruke mira zbog pretnji bombama
Eksploziv američke proizvodnje
EVROPA nije htela da reaguje
"Reklama" za novu grobnicu
Otpušteni lekari tvrde da im prete
Zakon prepreka za reformu obrazovanja
Milioni evra štete
Otimačina Zadužbine Nikole Spasića
Ženama manje otpremnine nego muškarcima
 


     


FastCounter by LinkExchange