GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 12. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novi potresi u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici

Otpušteni lekari tvrde da im prete

Lekari koji godinama ne dolaze na posao primaju plate, a plaćaju se i oni koji rade na klinikama u inostranstvu, priča dr Kovačević.
Dr Dragan Nikolić, koji je dobio opomenu pred otkaz, rekao je da su mu nepoznate osobe dolazile kući i pretile članovima porodice

NOVI SAD - Sukobi u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici dovedeni su do tačke usijanja u kojem sindikalna organizacija najavljuje štrajk, a direktor Instituta Ninoslav Radovanović piše otkaze lekarima.

Različiti problemi i afere potresaju ovu zdravstvenu ustanovu već duže vreme, a povod za poslednju su otkazi dati profesoru Pavlu Kovačeviću i hirurgu Aleksandru Milosavljeviću i "opomena pred otkaz" dr Draganu Nikoliću. U rešenjima piše da lekari ne ispunjavaju stručne kriterijume, ali oni, kao i njihove kolege, smatraju da pravi razlozi otkaza nemaju nikakve veze sa strukom.

U Institutu sve zakonito?

Naši pokušaji da čujemo i drugu stranu priče, odnosno odgovor doktora Radovanovića na optužbe, nisu u potpunosti uspeli. Sa našim novinarom je razgovarao načelnik Odeljenja za pravne i opšte poslove Ivan Stipić, koji kaže da je u postupku davanja otkaza u potpunosti ispoštovana zakonska procedura.
- Direktor ustanove ima pravo da kaže koji lekari mu ne trebaju u timu, a oni da se žale sudu ukoliko smatraju da su njihova prava prekršena. Niko ne kaže da oni nisu dobri lekari, već da nisu dobri za ovu ustanovu. Možda će oni u nekoj drugoj ustanovi biti uspešniji. To je isto kao kad bi vaš urednik za vas rekao da mu ne odgovarate u radu, a vi onda pređete u neku drugu redakciju i tamo se pokažete kao odlični - navodi Stipić. On nije želeo da ulazi u medicinski aspekt priče, a navode o pretnjama je ocenio kao gluposti. On je rekao da takve priče ne zaslužuju pažnju, a pogotovo im nema mesta u novinama.

- Nikada nismo opomenuti za stručne propuste, niti smo bili akteri disciplinskih postupaka. Problem je u pismu koje smo nedavno uputili ministru zdravlja, pokrajinskom premijeru i resornom sekretaru. U njemu smo upozorili na probleme u Institutu i pozvali ih da reaguju. Postoji zakonska procedura po kojoj se utvrđuje lekarska stručnost, koja nalaže formiranje stručne komisije, što ovde nije bio slučaj. Umesto nezavisne komisije, našu navodnu nestručnost je utvrdio sam direktor, koji se sveti zato što kritikujemo način na koji vodi ustanovu - navodi dr Milosavljević.

Doktor Kovačević kaže da su tenzije među zaposlenima velike i da ova ustanova više nije u stanju da sama reši probleme. On smatra da se Institut urušava, da posledice trpe pacijenti, a da su na meti direktora oni koji na to ukazuju.

- Problemi nastaju pravljenjem paralelne privatne bolnice u Sloveniji, gde direktor boravi po dve-tri nedelje mesečno, a za to vreme našom ustanovom upravlja telefonom. On ne dozvoljava da pacijenti, pa i najurgentniji, budu uneti u operacionu salu bez njegovog odobrenja, čak i kada je odsutan. Imamo lekare koji godinama ne dolaze na posao a primaju plate, plaćamo i one koji rade na klinikama u inostranstvu. Mladi lekari ne idu na stručna usavršavanja, nemamo nikakav planski razvoj, a kada sam na to ukazao doktoru Radovanoviću, on mi je rekao: "Kardiohirurgija, to sam ja" - priča dr Kovačević.

Otpušteni lekari tvrde da su već duže vreme izloženi pretnjama i pritiscima direktora Instituta i njemu bliskih ljudi. Kažu da je prećeno i njihovim porodicama, zbog čega je jedan od njih suprugu i dete odveo iz Novog Sada. Doktor Nikolić navodi da su mu pretili i nepoznati razbojnici koji su upali u njegovu kuću.

- Uzrok problema je doktor Radovanović koji je izgubio sve kriterijume i proglasio se svevišnjim. U periodu 1999. do 2000, kada on nije radio, Institut je postigao najbolje razultate. U vreme bombardovanja, bez Radovanovića, imali smo stopu mortaliteta od svega 0,8 odsto, što je rekord u našoj ustanovi, a ona je u aprilu bila čak 15 odsto. Protiv Radovanovića je podneta krivična prijava za nesavesno lečenje koje je za posledicu imalo smrt četiri pacijenta i proneveru 15 miliona evra, a niko ništa ne preduzima - tvrdi dr Nikolić.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^društvo

Od zločina predstava
Egzit: : Bez poruke mira zbog pretnji bombama
Eksploziv američke proizvodnje
EVROPA nije htela da reaguje
"Reklama" za novu grobnicu
Otpušteni lekari tvrde da im prete
Zakon prepreka za reformu obrazovanja
Milioni evra štete
Otimačina Zadužbine Nikole Spasića
Ženama manje otpremnine nego muškarcima
 


     


FastCounter by LinkExchange