GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 12. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


EVROPA nije htela da reaguje

Srebrenica je teška hipoteka za Srbiju i Crnu Goru i Republiku Srpsku i sve dok najvažniji srpski ratni zločinci ne izađu pred sud, neće biti napretka u približavanju Evropskoj uniji, ocenjuje većina evropskih listova povodom godišnjice masakra bosanskih muslimana u Srebrenici.

Nemački dnevnik Frankfurter rundšau ističe da je Zapad te 1995. godine - 12 meseci posle zločina u Ruandi - "pretrpeo još jedan, dramatičan poraz".
- Evropljani su se od samog početka rata u bivšoj Jugoslaviji pokazali potpuno nesposobnim da u svom dvorištu brinu za mir, stabilnost i blagostanje", ocenjuje frankfurtski dnevnik liberalno-leve orijentacije.

Najčitaniji francuski dnevnici, konzervativni Figaro, nezavisni Mond i levičarski Liberasion konstatuju da je skandal u Srebrenici osvetlio nemoć Ujedinjenih nacija da uspostave mir u odsustvu snažnog delovanja velikih zapadnih sila i da je zato NATO od tada preuzeo stvari u svoje ruke. U specijalnom prilogu levičarskog Liberasiona, sadašnji i bivši predsednik organizacije "Lekari sveta", Fransoaz Žanson i Bernar Granžon, ističu da međunarodna zajednica snosi odgovornost za masakr u Srebrenici zato što "nije htela" da reaguje!

Za londonski Gardijan, Srebrenica je postala "mesto užasa i sramote koja se, uz Aušvic, svrstava u katalog nečovečnosti čoveka prema čoveku". Zato je, za komentatora toga lista, neophodno i opravdano da se, 10 godina posle masakra bosanskih muslimana u Srebrenici, "svet zaustavi i tačno priseti onoga što se tamo desilo".
Independent, takođe iz Londona, navodi da "nisu samo bosanski Srbi zaobišli pravdu" te da su oni bili u stanju da učine to što su učinili "tek pošto su im mirotvorci UN, zaduženi da čuvaju zaštićenu zonu, predali muslimane".

U Moskvi, obeležavanje događaja u Srebrenici nije dobilo veći publicitet, a ruski mediji i zvaničnici pažljivo mere reči kad govore o tom događaju.


vesti po rubrikama

^društvo

Od zločina predstava
Egzit: : Bez poruke mira zbog pretnji bombama
Eksploziv američke proizvodnje
EVROPA nije htela da reaguje
"Reklama" za novu grobnicu
Otpušteni lekari tvrde da im prete
Zakon prepreka za reformu obrazovanja
Milioni evra štete
Otimačina Zadužbine Nikole Spasića
Ženama manje otpremnine nego muškarcima
 


     


FastCounter by LinkExchange