GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 10. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Milan Bulajić, predsednik Fonda za istraživanje genocida, tvrdi

"Oluja" veći zločin čak i od Srebrenice

Srebrenica je bila samo argument za "Oluju", kao što su Markale i Ulica Vase Miskina bili motiv za bombardovanje RS. Konačan cilj antisrpske kampanje je ukidanje Republike Srpske, kaže Bulajić

BEOGRAD - Smisao godišnjice događaja u Srebrenici je da se skine odgovornost velikih sila, pre svega SAD i Nemačke sa "Oluje", bombardovanja SR Jugoslavije i sadašnje okupacije Kosova i Metohije, tvrdi dr Milan Bulajić, predsednik Fonda za istraživanje genocida.

Muk o Jasenovcu

Dr Milan Bulajić kaže da niko ne govori o godišnjici Jasenovca, najvećeg stratišta u Evropi. "Na šezdesetogodišnjoj komemoraciji, 17. aprila, nije bilo predstavnika Vlade BiH, Hrvatske i posebno Katoličke crkve, a nije došao ni visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun, iako su svi uredno pozvani", kaže Bulajić.

Komentarišući predstojeću godišnjicu stradanja muslimana u Srebrenici, Bulajić ponavlja da se brojem muslimanskih žrtava u ovom gradu godinama manipuliše, ali da ni do dana današnjeg ta cifra nije definitivno utvrđena.

- Bitno je da Vojska Republike Srpske u Srebrenici nije počinila genocid! Zločina je bilo sa obe strane, ali treba tačno utvrditi ko je u ime Vojske RS činio te zločine. Poznato je da su na slobodi Hrvati Dražen Erdemović i Marko Bokšić, koji su bili u Vojsci RS i koji su pobili nekoliko desetina muslimana. Suština je da namera genocida nije postojala i da genocida, jednostavno, nije bilo! - ističe Milan Bulajić.

On kaže da je konačan cilj ove kampanje ukidanje Republike Srpske. "Ako bi se dokazalo da je Vojska RS izvršila genocid, znači da je Republika Srpska za to odgovorna, a ukoliko se to dokaže ja ću prvi glasati za to, jer u tom slučaju nema pravo da postoji", naglašava Bulajić.

Predsednik Fonda kaže da je ove godine i desetogodišnjica od stradanja Srba u Srebrenici i "Oluje" i šezdesetogodišnjica Jasenovca, ali da retko ko govori o tome. "Zaboravlja se da je "Oluja" veći zločin od Srebrenice! "Oluja" je Tuđmanov završetak genocidnog čišćenja Srba iz Hrvatske, koje je započeo ustaški poglavnik Ante Pavelić. U Hrvatskoj sada živi svega 4,2 odsto Srba, a Hrvati su 4. avgust proglasili za nacionalni praznik! Jedan stravičan zločin proglašen je za nacionalni praznik!

Srebrenica je bila samo argument za "Oluju", kao što su Markale i Ulica Vase Miskina bili motiv za bombardovanje Republike Srpske. Uvek se neki povod stvarao", kaže Bulajić. Naš sagovornik podseća da je i dalje spreman da za tezu da Vojska RS nije počinila genocid u Srebrenici založi čitavu svoju pedesetogodišnju profesionalnu karijeru, ali da niko ne želi (ili ne sme) da se sučeli s njim.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

"Oluja" veći zločin čak i od Srebrenice
Hronologija zla
Kosovski Albanci prave spiskove Srba koje okrivljuju za navodne zločine
Gde su šta rade: Zoran Žižić: Sačuvaću državnu zajednicu
Da se ne zaboravi: Mihalj Kertes: Prebezi i kukavice
Odozdo gledano: Novi Mesić
 


     


FastCounter by LinkExchange