GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 8. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Aleksandar Karadžić odveden helikopterom sa Pala u nepoznatom pravcu

NATO uhapsio sina Radovana Karadžića

Javio se telefonom majci i rekao da je dobro. Sonja Karadžić: Nameštaljka, on je kidnapovan. Luka Karadžić: Ovo je najbrutalniji pritisak da se Radovan preda

BEOGRAD - Aleksandar Saša Karadžić, sin bivšeg predsednika RS i najtraženijeg haškog begunca Radovana Karadžića, uhapšen je juče ujutru oko 9 sati u stanu na Palama i helikopterom NATO odveden najpre do heliodroma, a potom u nepoznatom pravcu.

Prema tvrdnjama porodice, pripadnici međunarodnih vojnih snaga, pod izgovorom da su došli da vrate deo ranije oduzete dokumentacije od Saše Karadžića, ušli su u stan, u kome on živi zajedno sa tastom i taštom, odakle su ga izveli i terenskim vozilom prebacili do igrališta u centru Pala, odakle je jednim od dva helikoptera, koja su se već tu nalazila, odveden, kako pretpostavljaju, u NATO bazu u Tuzlu.

Bez naloga za pretres

BANJALUKA - Supruga Radovana Karadžića, Ljiljana Zelen-Karadžić, izjavila je da je NATO "kidnapovao njenog sina Sašu Karadžića kako bi pritisli Radovana da se preda". "Oni nisu imali nalog za pretres, a Saša je iz svog stana u Palama odveden na prevaru. Čak niko od komšija nije čuo kada su ga izveli. Odvezli su ga u džipu, a zatim helikopterom prebacili prema Tuzli", rekla je za BN televiziju Ljiljana Zelen.

Solana podržao hapšenje

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izrazio je juče punu podršku akciji hapšenja Saše Karadžića, koji je osumnjičen za pomaganje optuženima za ratne zločine i koji se nalazi na listi onih kojima je zabranjeno izdavanje viza za Evropsku uniju. "Svi optuženi u Haškom tribunalu treba da se nađu u Hagu, gde će im biti fer suđeno", rekao je Solana. "U Bosni i Hercegovini, kao i na čitavom Balkanu, ne može biti pomirenja bez pravde", zaključuje se u saopštenju portparola Havijera Solane izdatom u Briselu.

Radovanova kćerka Sonja Karadžić-Jovićević, posle saznanja da joj je brat uhapšen, izjavila je novinarima da je on, zapravo, kidnapovan i da je cela akcija nameštaljka.

- Vojnici NATO dan ranije su došli u kuću u kojoj živi moja majka kako bi vratili stvari koje su odneli tokom ranijeg pretresa. Insistirali su da Saša sledećeg dana u 9 sati bude u stanu kako bi i njemu vratili ranije oduzete svari, a potom su ga kidnapovali. Jedan od oficira je slučajnom prolazniku rekao da će se Saša javiti kući za 15 minuta i da će biti vraćen kući iste večeri, najkasnije sledećeg dana - rekla je ona.

U međuvremenu, juče oko 13 sati, Saša se javio telefonom majci.

- Saša je rekao da je dobro, da ima dobar tretman i da se strani vojnici korektno odnose prema njemu, a ponudili su mu i hranu - izjavila je njegova sestra. Kako je dalje navela u izjavu za Srnu, ono što najviše brine njenog brata jeste zdravstveno stanje njegove supruge Brankice, koja se loše oseća još od kada su pripadnici multinacionalnih snaga upali u njihov stan i izvršili premetačinu 26. maja.

- Saša je javio sa mobilnog telefona čiji broj počinje sa 061, tako da identifikacija ne upućuje sa kojeg mesta je taj poziv upućen, a razgovor je ionako bio štur i kratak, tako da majka nije shvatila da li on govori ono što oseća ili naučene rečenice - rekla je. Ona smatra da je otmica njenog brata "samo pokušaj uspostavljanja protivteže činjenici da je u Potočarima uoči obeležavanja desete godišnjice događaja u Srebrenici pronađen podmetnuti eksploziv".

- Imam informaciju da je ova akcija pripremljena u Sarajevu za dva i po dana, navrat-nanos, a u njenu pripremu svoje prste umešali su i novinarski, i policijski, i špijunski krugovi - tvrdi Sonja Karadžić-Jovićević.

Sašin stric Luka Karadžić kaže da je ovo do sada najbrutalniji pritisak međunarodne zajednice da se Radovan preda.
- Plašim se, ali apelujem na svog brata da se ne predaje. Da je Saša odveden, saznao sam od njegove majke Ljilje. Ona je uznemirena, tužna i očajna, u nekoj je vrsti depresije. Sašu su bukvalno ščepali. Stavili su mu pancir i kapuljaču na glavu kao da je kriminalac. Kada su došli u stan, tu su bila i njegova deca koju su kasnije odveli kod Sašine majke. Oni su to hteli da predstave kao spektakularno hapšenje, niko nije mogao da im se suprostavi.

Radovanov brat kaže da su pretnje postale sve učestalije u poslednjih godinu dana.
- Evo, pre nekoliko meseci preko telefona, nepoznati muški glas je, pošto se moj sin Dragan javio, zapretio da će njega i Radovanovog sina likvidirati ukoliko se moj brat ne preda. A da ne govorim da su mom sinu neki ljudi u Nikšiću pre nekog vremena prišli i otvoreno mu nudili novac za informacije o mom bratu. Međutim, ovo je do sada najbrutalnija vrsta pritiska na našu porodicu. Iskreno se nadam, pošto se radi o međunarodnim snagama koje dolaze iz civilizovanih i demokratskih zemalja, da neće upotrebiti nikakvu brutalnost prilikom ispitivanja kako bi saznali od Saše nešto što on i ne zna niti može da zna, jer mi s Radovanom nismo u kontaktu već godinama. Tako da ne znamo ni gde se on nalazi - kaže Luka Karadžić.

Inače, u akciji Sfora, pre više od godinu dana, američki marinci su, pretresajući kuću Radovana Karadžića na Palama u kojoj niko ne živi, prema tvrdnjama porodice, skidali čak i parket.
- Ne znam šta su tražili, ali Radovana sigurno nisu mogli tu da nađu. O kolikoj brutalnosti i necivilizovanom činu se radi, govori i činjenica da su tom prilikom više desetina ikona, koje je moj brat dobijao ranije, okrenuli naopako - kaže Luka Karadžić.

S. Vojinović


vesti po rubrikama

^politika

Dušan Mihajlović promovisao drugi tom "Povlenskih magli i vidika"
NATO uhapsio sina Radovana Karadžića
Jakšić: Tužiću Petkovića zbog laži
Mesić: Ne nametati rešenje za Kosovo
Vuković: Solana je terazijski Crnogorac
Čekajući fajront: Srebrenički šou-biznis
 


     


FastCounter by LinkExchange