GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 8. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Dušan Mihajlović promovisao drugi tom "Povlenskih magli i vidika"

Vodič kroz lavirint dešavanja 5. oktobra

Budući da sam u ovim događajima učestvovao više od vas, samim tim sam više i grešio. Te greške su pred vama, sa dobrim namerama da ubrzano, često i prekim putem modernizujemo zemlju i pripremimo je za evropske integracije, rekao je autor

BEOGRAD - Drugi tom knjige "Povlenske magle i vidici", bivšeg srpskog ministra policije i predsednika Liberala Srbije, koji svedoči o događajima posle 5. oktobra 2000. godine, čiji je učesnik i on sam bio, napisana je, prema rečima autora, da bismo se zapitali kako bismo mogli da stavimo tačku na propadanje, podvučemo crtu na prošlost i okrenemo se budućnosti.

Autor je juče, na promociji ovog dela knjige, naglasio da je o objektivnosti kazanog teško govoriti, jer nema potrebne vremenske distance o događajima o kojima svedoči. Takođe, sve napisano su "iskreni zapisi i kazivanja o životu i politici, bez naknadne pameti".

- Budući da sam u ovim događajima učestvovao više od vas, samim tim sam više i grešio. Te greške su pred vama, sa dobrim namerama da ubrzano, često i prekim putem modernizujemo zemlju i pripremimo je za evropske integracije - rekao je juče Mihajlović na promociji drugog dela svoje knjige u Medija centru.

Bivši prvi policajac Srbije naglasio je da ovaj tom sadrži tri vrste svedočenja o vremenu koje je ostalo za nama. To su, najpre, autorove beleške pisane po principu "što na umu, to na drumu", koje su, prema Mihajlovićevim rečima, bez ikakve zadrške nastale u kolibi na Knjaževcu. To je i razlog što se "njihova suština teško može shvatiti bez poznavanja okolnosti u kojima su nastale", kao i bez poznavanja piščevog "povlenskog stila".

Drugi način na koji autor pokušava da rasvetli događaje od petooktobarske revolucije su dokumenta prikupljena iz različitih izvora, štampe, službene i privatne arhive. Poslednji vid Mihajlovićevog svedočenja su njegova razmišljanja o životu i politici naznačenog vremena.

- Svakako da to nije sve što imam da vam kažem, pa se ne mogu pozvati na: "Rekoh i spasoh dušu!". To mi i nije bila namera. Ali knjiga pred vama jeste moje ogledalo. Dobro ga pogledajte, jer se nadam da ćete u njemu naći novu, ne veliku, ali korisnu kockicu za sklapanje slagalice koja se zove - Srbija i ja, odnosno, Srbija i vi - zaključio je Mihajlović.

Na posletku, kao i prilikom promocije prvog toma knjige, bivši ministar policije zahvalio se izdavaču što ga je "uvrstio pored Ataturka, Vaclava Klausa i drugih velikana".

Istoričar Miroslav Perišić nastavak Mihajlovićevih kazivanja nazvao je "vodičem kroz lavirint", gde autor opisuje "vakuum nastao posle demokratskih promena, brisanje tragova, sklapanje paktova, relativizaciju zločina prethodnog režima...". Takođe, predsednik Liberala Srbije u ovoj knjizi, istakao je Perišić, govori i zašto je postao ministar, koji su ga razlozi poneli da savetuje Zorana Đinđića da ne prihvati premijersko mesto, ko je odlazio u Šilerovu ulicu, a ko davao poverljive podatke u Vašington.

- Svako ko očekuje nove i malo poznate detalje - naći će ih na pretek. Svako ko očekuje tajne - dobiće ih samo u naznakama. A svako ko očekuje upiranje prstom - neće ga naći, jer Dušan Mihajlović nije sudija - naglasio je Perišić.

J. J.


vesti po rubrikama

^politika

Dušan Mihajlović promovisao drugi tom "Povlenskih magli i vidika"
NATO uhapsio sina Radovana Karadžića
Jakšić: Tužiću Petkovića zbog laži
Mesić: Ne nametati rešenje za Kosovo
Vuković: Solana je terazijski Crnogorac
Čekajući fajront: Srebrenički šou-biznis
 


     


FastCounter by LinkExchange