GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 8. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iranci hoće MIN-ove vagone

Iran je zainteresovan za uvoz 1.400 vagona i lokomotiva iz Srbije, ali je sa smederevskom "Gošom" već ugovorena proizvodnja 400 vagona, tako da bi veća količina mogla da se proizvede u niškom MIN-u, rečeno je tokom prijema koji je za iranskog ambasadora Sejeda Morteza Mir Hejdariju priredio gradonačelnik Smiljko Kostić.

Iranski ambasador naglasio je značaj drumskog i železničkog koridora 10, koji bi skratio put iranskim prevoznicima do Zapadne Evrope za skoro dve hiljade kilometara.

- Očekujemo oživljavanje odnosa sa SCG. Obim privredne razmene prošle godine bio je samo 10 miliona dolara, a u najbolje vreme bio je 700 miliona dolara. Mi imamo dobra poznanstva, sličnu kulturu i sada tragamo za zajedničkim nacionalnim interesima - rekao je ambasador Hejdarij.

On je naglasio da se iz Srbije se u Iran izvoze mašine, industrijski i poljoprivredni proizvodi i sirovine, a najviše se uvoze suvo voće, petrohemijski proizvodi i tepisi. Banka za razvoj izvoza Irana odobrila je 32 miliona dolara kredita srpskim bankama za kupovinu iranskih proizvoda, a mali deo njegove realizacije je tek započet. Hejdarij je još rekao da postoji obostrani interes da stvaraoci iz Niša budu prisutniji u kulturnoj razmeni između dve zemlje.

M. Coha


vesti po rubrikama

^Niš

Niška pista zvrji prazna
Meštani naselja Čalije konačno isterali pravdu na sudu
DS optužuje Kostića
Iranci hoće MIN-ove vagone
      


FastCounter by LinkExchange