GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 6. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Rusi i Amerikanci istražuju Mesec

MOSKVA - Ruski i američki naučnici nameravaju da koncentrišu snage na izučavanje Meseca, koji je manje istražen od Marsa, prenosi Tanjug.

- Čovečanstvo treba da osvaja Mesec kao mesto za obradu novih tehnologija - smatra ruski akademik Roald Sagdejev.

- Došlo je do paradoksalne situacije. Mi o dalekom Marsu znamo više nego o satelitu svoje planete - izjavio je Igor Mitrofanov, šef laboratorije za kosmička istraživanja Ruske akademije nauka.

Prema mišljenju stručnjaka, na Mesecu ima hemijskih elemenata do kojih je na Zemlji teže doći. Nekih elemenata na površini Zemlje nema dovoljno ili ih uopšte nema, a Mesec je potencijalni izvor različitih hemijskih elemenata.

Jedan od zadataka satelita koji treba da istražuju planetu je pravljenje karata hemijskih elemenata pomoću gama-spektroskopa, što, kako je naglasio Sagdejev, treba da radi satelit "Lunar Rekonosans Orbiter ", čiji je start planiran 2008. godine. Prema njegovom mišljenju, osvajanje Meseca treba početi pomoću robota. Zatim treba poslati lunohode koji mogu izvesti automatsko sletanje i pokupiti podatke o površini i klimi planete. On smatra da će let američkih astronauta na Mesec biti moguć od 2020. do 2025. godine.


vesti po rubrikama

^vesti

Albert će priznati vanbračnog sina?
Rusi i Amerikanci istražuju Mesec
Dijagnoza preko Interneta
Otkrivena nova vrsta delfina
Cunami zbrisao 49 hot-dogova
Bi-Bi-Si se izvinio zbog tuđih psovki
   


     


FastCounter by LinkExchange