GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 6. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

U Crnoj Gori otvoren restoran sa ikonografijom ruskih boljševika

Lenjin "letuje" u Budvi

Litvanac Vladas Jenčauskas otvorio je pre tri dana u novom budvanskom naselju "Sveta Petka" ekskluzivan restoran "Lenjin" opremljen ikonografijom slavnih ruskih boljševika! Na ulazu u neobično restoransko zdanje postavljena je Lenjinova bista, specijalno za ovu priliku doneta iz Litvanije. Lenjinu u bronzi je oko vrata vezana crvena marama, po ideji Vladasove supruge Zemfire koja je ostala s dvojicom sinova u Viljnusu gde ova porodica ima još dva restorana u "bošljevičkom stilu".

Pomirenje

U restoranskom enterijeru se nalazi i ikona svetog Alimpija, kućne krsne slave Draga Bubanje, vlasnika vile u kojoj je otvoren restoran "Lenjin". Boljševici u svoje vreme nisu mnogo marili za svece i crkvu i duhovnost pravoslavlja. Ovde u Budvi, sticajem okolnosti, došlo je do njihovog "pomirenja".

- Žena će doći u Budvu u avgustu, a ja sam joj već poslao video-zapis o otvaranju ovog restoranu - veli ponosno Valdas i tvrdi da niko iz njegove porodice nije komunista, a da je političko-komunistička restoranska scenografija samo njegov dobro smišljeni reklamni potez.

- Ja sam po opredeljenju i po duši kosmopolita, a restorane sa Lenjinovim, Staljinovim i Brežnjevovim slikama otvorio sam iz čiste nostalgije mojih gostiju.

Restoran je smešten u prizemlju vile uglednog Budvanina Draga Bubanje. Na dan svečanog otvaranja u restoran "Lenjin" pohrlili su prvo slovenački turisti Tone Pestotnik i Bojan Novak iz Domžala i probali litvansku nacionalnu kuhinju.

- Jeli smo čorbu sa kefirom - jogurtom sa Kavkaza i oduševili se - ele obojica. Odlična je za mamurluk.
Pogled im se zaustavlja na zidu sa uveličanim slikama Lenjina, Brežnjeva, Staljina, Karla Marksa...

- Zašto nema slike Fridriha Engelsa - pitaju domaćina.

- Biće, biće - odgovara Vladas, pokazujući nam roštilj na kome se na litvanski način meso vrti na žici kao na ražnju, a ne stavlja direktno na ploču kao kod leskovačkog roštilja, uz dodatak ukusnih litvanskih začina.

- Volim Crnu Goru. Prvi put sam došao kod mog prijatelja u Kotor u januaru ove godine i odmah sam obišao obalu u potrazi za mestom gde ću otvoriti restoran - priča Vladas. Odabrao sam Budvu.

Pokazuje nam Valdas i tri izložene ruske uniforme i kape kraj šanka.

- Bio sam u 800 kilometara udaljenoj Moskvi, u Kremlju, video Lenjinov mauzolej i njegovo balsamovano telo - dodaje naš sagovornik. O svojim ličnim impresijama prilikom susreta sa pokojnim vođom boljševika, Vladas ne govori. Da bi došao u Srbiju i Crnu Goru, Litvancu Vladasu nije bila potrebna viza i to mu se posebno dopalo.

- Papire za otvaranje restorana dobio sam za dvadeset dana - kaže i pokazuje nam Lenjinovu bistu pored koje se prolaznici sve češće slikaju.
- Ima i onih, ne ovde nego u mom Viljnusu, koji uđu u moj tamošnji restoran s Lenjinovom bistom i boljševičkom ikonogafijom i psuju i negoduju što sam je izložio. Ovde u Budvi se tako nešto, nadam se, neće događati.

Tekst i foto D. Stodić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Od ćelavca do čupavca
Lenjin "letuje" u Budvi
Održan izbor za dvojnicu Nataše Bekvalac
 
 


     


FastCounter by LinkExchange