GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 6. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Obezbeđena maksimalna zaštita za kupače na niškim kupalištima

Spasioci na svim bazenima

Svi niški bazeni imaju obučeno osoblje koje brine o bezbednosti kupača tako da ni ove ni prethodnih godina nije bilo nesrećnih slučajeva.

- Na bazenu u okviru hotela "Nais" neprestano dežuraju četiri spasioca koji poseduju specijalnu licencu za spasioce, diplomu Fakulteta za fizičku kulturu, kao i sertifikat za pružanje prve pomoći. Oni su profesori ili učitelji u osnovnim i srednjim školama koji u sezoni rade ovaj posao već nekoliko godina i detaljno su upoznati sa objektom kao i najsavremenijom opremom - rekao je za Glas Jovan Jovanović, upravnik bazena "Nais".

Nije bilo intervencija

Na vojnom bazenu u Donjoj Vrežini za bezbednost su zadužena četiri spasioca, inače redovnih vojnika koje obučava profesor sa diplomom Fakulteta za fizičku kulturu zaposlen kao civilno lice.
- Na bazenu dežura i vojni lekar, a u pripravnosti je i sanitarno vozilo, mada do sada nije bilo intervencija - rekao je zamenik upravnika vrežinskog bazena, potporučnik Dušan Đorđević.

Prema njegovim rečima, sem spasilaca, u spoljašnjem krugu bazena dežura i fizičko obezbeđenje hotela "Nais" kao i radnici beogradske firme "Progard grupa" koji u toku sezone služe kao ispomoć.

- Sam bazen ograničen je bovama kod dubine od 1,3 metara kako bi se odvojio plići deo za decu i neplivače. Spasiocima je još i naloženo da u slučaju velike gužve ne dozvoljavaju skakanje u bazen, kako bi se sprečile moguće povrede, rekao je Jovanović.

On je naveo da u poslednje tri godine nije bilo nesrećnih slučajeva, ali da oni poseduju svoje vozilo za prevoz povređenih, kao i da u blizini bazena, kod naplatne rampe na autoputu, leti dežura medicinska služba koja može brzo da reaguje.

- Na rekreacionom bazenu čairskog kompleksa u komercijalnom terminu u dve smene, zbog mogućeg opadanja koncentracije, dežuraju po dva spasioca, dok na olimpijskom dežuraju četvorica sa zaduženjem da iz bazena udalje "sumnjive" neplivače i decu. Svi oni imaju veliko iskustvo u svom poslu i diplome spasilačkog kursa, a jedan od uslova je da na ispitu iz plivanja na Fakultetu za fizičku kulturu imaju najmanje osmicu - rekao je Zvonko Stojić, upravnik bazena "Čair".

Kako Stojić navodi, postoji otvorena linija sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć, koja za svega nekoliko minuta može da reaguje, dok su spasioci prošli "prvi reanimacioni kurs", tako da mogu da reaguju u slučaju davljenja.

- Pored spasilačke ekipe i bazenskog obezbeđenja, na vratima dežuraju i radnici privatnog obezbeđenja "018", dok su za sigurnost imovine posetilaca zaduženi policajci u civilu. Svaki pokušaj krađe na vreme može da se spreči a ugrađene su i sigurnosne kamere, rekao je Stojić.

D. N. Kostić


vesti po rubrikama

^Niš

Grad ostaje bez gradskog prevoza?
Spasioci na svim bazenima
Bošku Ristiću prete smrću
Druga šansa za upis
      


FastCounter by LinkExchange