GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 6. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Priprema se prodaja fabrike ulja u Vrbasu

"Agrokor" i "Svislajon" hoće "Vital"

VRBAS - Za kupovinu fabrike ulja "Vital" ovih dana je veliko interesovanje, uglavnom stranih investitora, a najviše korporacije "Bunge limited" iz NJujorka, u saradnji sa kompanijom "Midland risorsis", zatim Belgrade office, investicionog fonda Fokus kapital partnersa a. d. Beograd, "Agrokora" iz Zagreba i "Svislajona - Takovo". Prema rečima Zdravka Anđelića, generalnog direktora "Vitala", potencijalni kupci imaju priliku da se do 15. jula upoznaju sa kapacitetima i mogućnostima ove fabrike, a već do 20. jula očekuju se ponude.

Prema kriterijumima za utvrđivanje kvalifikovanosti investitora, koje je na zadnjoj sednici usvojio Upravni odbor, u obzir dolaze samo kompanije koje se bave proizvodnjom jestivog ulja, proizvoda na bazi ulja i ostalih prehrambenih proizvoda, pod uslovom da im je godišnji promet najmanje u visini dvostrukog prometa "Vitala".

Prema toj odluci, UO kvalifikovanim strateškim partnerom smatra se i investicioni fond, legalno registrovan u Republici Srbiji, koji upravlja kompanijama koje ispunjavaju prethodne uslove. Većinski vlasnik AD "Vital" su radnici, penzioneri ovog preduzeća i građani koji imaju 60 odsto akcija, a 40 odsto vlasništva ima Akcijski fond. Vlasnicima "Vitalovih" akcija, prema odluci Skupštine akcionara fabrike, na ime dividende biće isplaćena dobit preduzeća u 2004. godini od 51,2 miliona, odnosno 60 dinara po akciji. U "Vitalu" očekuju da će, zahvaljujući otvaranju novog pogona kečapa i majoneza, u ovoj godini obim proizvodnje i prodaje biti uvećan za 14,85 odsto, ukupan prihod biće preko 4,6 milijardi dinara, a dobit čak 132 miliona dinara.

S. V.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Počinje izgradnja teretnog terminala
"Zastava oružje" dobija partnera
Priprema se prodaja fabrike ulja u Vrbasu
Ulaganja Mekdonaldsa
 


     


FastCounter by LinkExchange