GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 6. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Aerodrom "Beograd" i "Dajnkorp" do avgusta osnivaju preduzeće

Počinje izgradnja teretnog terminala

"Dajnkorp" vlasnik 65 odsto, a Aerodrom "Beograd" 35 odsto nove kompanije.Vrednost radova 60,6 miliona dolara

BEOGRAD - JP Aerodrom "Beograd" sa američkom kompanijom "Dajnkorp" do početka avgusta formiraće zajedničko preduzeće za izgradnju teretnog terminala, izjavio je Goran Kaličanin, zamenik generalnog direktora ovog preduzeća.

Kaličanin je rekao da će posle osnivanja zajedničkog preduzeća, u kojem bi "Dajnkorp" imao oko 65 odsto vlasništva, a srpsko javno preduzeće oko 35 odsto, početi izgradnja teretnog terminala na beogradskom aerodromu, vrednog 60,6 miliona dolara. "Na izgradnji kargo-centra angažovaće se srpske građevinske firme i postignut je dogovor o tome sa američkim partnerom, a predočeno im je i da u Srbiji postoje svi materijali, neophodni za gradnju", kazao je on.

Kaličanin je istakao da će promet robe na beogradskom aerodromu biti povećan sa 12.000 tona, koliko je prevezeno prošle godine, na 90.000 tona u prvoj godini posle izgradnje teretnog terminala i logističkog centra.

Inače, izraelska kompanija "Engel", koja je takođe konkurisala na tenderu za ovaj posao, ali ga nije dobila, mesecima najavljuje tužbu protiv Aerodroma.

- Uskoro ćemo podneti tužbu sudu u Beogradu, gde ćemo tražiti kompenzaciju ne manju od dva miliona evra od Aerodroma "Beograd". Od toga nismo odustali i sada pripremamo papire - rekao je Dejvid Erikson, predstavnik "Engela".

Osim projekta izgradnje kargo-centra, poslovodstvo Aerodroma planira da naredne tri do četiri godine počne izgradnju nove piste, ako se obim saobraćaja poveća sa trenutnih 150 na 300 poletanja i sletanja dnevno. Kaličanin je naveo i da je poslovodstvo pokrenulo inicijativu za produženje pruge do aerodroma, ali je za to potrebno 58 do 70 miliona evra i saglasnost Ministarstva za kapitalne investicije Srbije i "Železnica Srbije".

Kaličanin je naveo da je planirano da se, nakon izgradnje kargo-terminala, stara zgrada u kojoj se sada obavlja teretni saobraćaj pretvori u terminal "generalne avijacije", odnosno terminal koji bi opsluživao male avione koje koriste poslovni ljudi.

Beta - A. M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Počinje izgradnja teretnog terminala
"Zastava oružje" dobija partnera
Priprema se prodaja fabrike ulja u Vrbasu
Ulaganja Mekdonaldsa
 


     


FastCounter by LinkExchange