GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 6. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odeljenje za digestivnu onkologiju u VMA uspešno radi

Prevencijom protiv raka

BEOGRAD - Drugi po učestalosti karcinom kod muškaraca i kod žena je karcinom debelog creva, a najbolji način borbe sa ovom opakom bolešću je rano otkrivanje bolesti i pravovremena intervencija lekara. U Vojnomedicinskoj akademiji već osam godina radi Odeljenje za digestivnu onkologiju. Lekari se bave kompletnom obradom ovih bolesnika - od uspostavljanja dijagnoze, lečenja, pa do primene hemioterapije.

- Ova bolest se efikasno leči u prvom stadijumu. Kod nas svaki treći pacijent dolazi sa metastazom na jetri, kada je bolest već uznapredovala. Sa metastazom izlečenje je nemoguće, a pacijentu preostaje jedna do dve godine života. Zato su preventivni pregledi od izuzetnog značaja.

Bolest kreće iz sluznice i nudi nam se dug vremenski period da se izborimo sa karcinomom. Problem je što pacijenti pre metastaze, ne osećaju nikakve tegobe, nemaju zatvor, bolove, a ako se pojavi malo krvi u stolici, obično se zavaravaju da su u pitanju šuljevi - objašnjava pukovnik dr Dino Tarabar, načelnik Odeljenja za digestivnu onkologiju.

Preventivne preglede debelog creva, koji se na VMA obavljaju "skrening kolonoskopijom", lekari preporučuju posle 50 godine života. Deci, čiji su roditelji oboleli od karcinoma debelog creva pre pedesete godine života, savetuju se pregledi najkasnije pet godina pre životne dobi u kojoj je njegovom roditelju otkriven rak.

- Mi radimo kolonoskopije u anesteziji tako da je pacijentu sada mnogo lakše da podnese ovaj neprijatan pregled. Ukoliko se otkriju promene, otklanjanje polipa (90 odsto karcinoma debelog creva ide preko polipa) u našoj ustanovi se obavi za dva minuta i 40 sekundi, a intervencija košta samo 7.000 dinara. Potrudili smo se da naši pacijenti na jednom mestu dobiju sve, brzu i efikasnu intervenciju koja će da se obavi i po povoljnim cenama - zaključio je dr Tarabar.

S. T.


vesti po rubrikama

^društvo

Kupiš stan založiš tri
Do zajma preko agencija za posredovanje
Dinkić podelio otkaze po Paraćinu
Prvi sajam korupcije u Srbiji
Akademci nemaju vremena da čekaju zakon
Studenti beže od fizike
Prevencijom protiv raka
Tadiću, pomagaj da vratimo pare!
Sloboda u službi ideala
 


     


FastCounter by LinkExchange