GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 6. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na fakultetima prirodnih nauka prijavio se mali broj kandidata za upis

Studenti beže od fizike

Na Fakultetu fizičke hemije u Beogradu na 160 planiranih mesta prijavilo se samo devet srednjoškolaca, na Hemijskom se prijavilo 116, a ima 300 slobodnih mesta, a na Rudarskom, gde primaju 330, zainteresovanih je bilo 88

BEOGRAD - I običan laik u Srbiji već može predvideti kako će se završiti prvi upisni rok na fakultetima. Pravni, Ekonomski, Medicinski, Stomatološki, Farmaceutski, zatim fakulteti organizacionih i političkih nauka, popunili su sva mesta već u prvom krugu, a "ispod crte" ostao je veliki broj učenika. Na drugoj strani - Hemijski, Fizički, Matematički i Rudarsko-geološki fakultet imaju mnogo manje prijavljenih kandidata od broja mesta.

Priznati u svetu
Na Fakultetu fizičke hemije u Beogradu na 160 planiranih mesta prijavilo se samo devet učenika. Gabriela Đokić, šef Studentske službe fakulteta, kaže da su učenici koji su položili prijemni ispit već upisani, a paralelno sa redovnim, teče i naknadni konkurs na koji se prijavljuju studenti koji su položili prijemni na drugom fakultetu, a nisu primljeni.

Medijska kampanja

I ostali fakulteti imali su tokom godine medijsku kampanju kako bi privukli što veći broj studenata. U aprilu su organizovani sajmovi obrazovanja u Beogradu i Novom Sadu gde su učenicima predstavljeni fakulteti i njihovi nastavni planovi i programi. Tradicionalno se organizuju Dani otvorenih vrata kada učenici obilaze fakultete, a u srednjim školama često se predstavljaju fakulteti. Međutim, trend nije promenjen-neki fakulteti su prepuni, a drugi zvrje prazni.

- Već nam se prijavilo 25 učenika, a telefon stalno zvoni i učenici se raspituju o slobodnim mestima. Prošle godine je bilo malo više prijavljenih kandidata. Poslednjih 10 godina prirodne nauke su degradirane. Učenici beže od našeg fakulteta jer je težak, a čini im se da su drugi fakulteti atraktivniji i lakši.

Danas je mladima važno samo da završe fakultet i dobiju diplomu, a neće ozbiljno da se bave studiranjem. Ne znaju da su naši studenti veoma cenjeni i priznati u svetu, a stranci su oduševljeni znanjem koje naši diplomci imaju. Važno je samo da znaju jezik. Juče nam je u posetu došla bivša studentkinja koja je u Americi dobila licencu za radove iz nuklearne hemije koju ima samo nekoliko naučnika. I u našoj zemlji studentima fizičke hemije nude se odlični uslovi i oni u roku od desetak dana nalaze posao - objašnjava Đokićeva.

Slična situacija je i na Hemijskom fakultetu gde se prijavilo samo 116 učenika, a ima 300 slobodnih mesta. Živoslav Tešić, dekan Hemijskog fakultet, kaže da je relativno zadovoljan brojem prijavljenih kandidata.

Teško do posla
- Za razliku od prošle godine, prijavilo se šest učenika više. Očekujem da će ostala budžetska mesta popuniti učenici koji nisu uspeli da se upišu na druge fakultete, a samofinansirajućih studenata imamo vrlo malo. Učenici izbegavaju naš fakultet jer je eksperimentalan i nastavne obaveze su veoma teške. Međutim, naša diploma je preporuka i suviše lako se nalazi posao. Imamo problema da zadržimo naše najtalentovanije učenike da ne odu u inostranstvo - priča Tešić.

Za razliku od ova dva fakulteta, diplomci Rudarsko-geološkog fakulteta teško nalaze posao i to je glavni razlog zbog koga ga učenici zaobilaze. Više od 200 slobodnih mesta, nadaju se na ovom fakultetu, biće popunjeno tokom septembarskog upisa.

- Velike firme koje su zapošljavale naše studente su ugašene, a naš fakultet je tehnički i dosta je težak. Ima puno vežbi i obaveza. Izgleda da je danas modernije biti menadžer ili pi-ar nego se uhvatiti u koštac sa teškom fakultetom. Onaj ko voli rudarstvo ima šta da pronađe na našem fakultetu. Tokom školske godine štampali smo plakate, imali štand na Sajmu obrazovanja, obilazili škole i upoznavali učenike sa fakultetom, ali ništa nije urodilo plodom. Nedostaje nam bolja propaganda - iskrena je Svetlana Kosić, šef Studentske službe Rudarsko-geološkog fakulteta.

M. Jakovljević


vesti po rubrikama

^društvo

Kupiš stan založiš tri
Do zajma preko agencija za posredovanje
Dinkić podelio otkaze po Paraćinu
Prvi sajam korupcije u Srbiji
Akademci nemaju vremena da čekaju zakon
Studenti beže od fizike
Prevencijom protiv raka
Tadiću, pomagaj da vratimo pare!
Sloboda u službi ideala
 


     


FastCounter by LinkExchange