GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 6. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Otpušteni iskusni radnici Poreske uprave, a zadržani članovi G17 plus

Dinkić podelio otkaze po Paraćinu

Direktor filijale Poreske uprave otpustio dugogodišnje radnike, a zadržao one koji rade jedva godinu dana, ali su članovi G17 plus, stranke kojoj i on pripada

PARAĆIN - Samo dve nedelje pošto je Mlađan Dinkić, ministar finansija, posetio Filijalu Poreske uprave u Paraćinu, devet radnika dobilo je otkaze, a dvoje je dobrovoljno raskinulo ugovor o radu. Otpušteni radnici kažu da su ministru želeli da ukažu na poslovanje ove filijale, ali je on samo prošetao, a potom, u pratnji rukovodstva i radnika, članova ove stranke, otišao u hotel "Petrus".

Posle reorganizacije Poreske uprave, ti radnici, iako su zaposleni pre šest meseci do godinu dana, ostali su na radnim mestima, dok su oni s radnim stažom od 15 do 20 godina, s položenim državnim ispitom i odgovarajućom stručnom spremom, sada na ulici. Tri diplomirana ekonomista, dva radnika sa višom i četiri sa odgovarajućom srednjom stručnom spremom dobili su rešenje o prinudnom korišćenju godišnjeg odmora od 1. jula, ali bez datuma povratka na posao. Rešenja o neraspoređenosti pokušali su da im uruče samo dan kasnije.

Nije bilo pritužbi

Tvrdnju radnika da se poreski inspektori u nekim kafanama besplatno goste, da u prodavnice ulaze kao u svoju kuću i uzimaju šta im treba, a kod poreskih obveznika ulaze pevušeći "obećo si mito", direktor je prokomentarisao rečima:
- Priča se svašta. O tome nemam nikakve podatke. Niko nije imao pritužbe na koje bih morao da reagujem.

- Direktoru sam donosio doručak, ručak, cigarete, a kad sam raznosio stranački materijal, pešačio sam i po 20-ak kilometara. I gde ću ja sad?! Danju ću na most kod hotela, a noću ispod mosta. Juče sam ceo dan na pijaci prodavao povrće, a gazda mi je dao 400 dinara, kilogram paradajza i šest paprika - kaže Dragoljub Grković, raseljeno lice iz Orahovca, koji je izdržavao četvoročlanu porodicu.

- Od svih šalterskih radnika šef je meni dao najbolju ocenu. Ne znam zašto sam dobila otkaz posle 21 godine. Možda je to zbog toga što smo Grković i ja konkurisali za stan i nezvanično smo čuli da je on prvi, a ja druga. Verovatno smetamo direktoru jer je i on konkurisao za stan, iako ima kuću u Drenovcu - jada se Mirjana Aksentijević.

- Nemam ništa protiv što napuštam to radno mesto. Ružan je samo način na koji je to učinjeno. Da je direktor održao sastanak i rekao koliko ljudi mora da ode, ja bih napustila sama, jer ne bih ugrozila one koji nemaju od čega da žive. Verovatno sam otpuštena što sam test inteligencije položila s maksimalnim brojem poena, pa su mi dali teži, i kao takva ne smetam njihovim malverzacijama - kaže Vesna Milovanović, diplomirani ekonomista, koja je 1996. godine na rukovodećim mestima u Poreskoj upravi.

- Kriterijum za otpuštanje bio je kvalitet njihovog rada. Tačno je da će dva, od pet novih radnika, biti primljeni u stalni radni odnos, dok ostali rade na određeno vreme. Ako budu dobro radili, možda će ostati. Nama treba novi duh, a cilj nam je da raspoređivanjem dođemo do najstručnijih koji će biti servis poreskih obveznika - kaže Slavoljub Radosavljević, direktor Filijale, priznajući da je član G17 plus. Na pitanje da li je tačna tvrdnja otpuštenih radnika da je kao bivši radnik finansijske policije u Ćićevcu odgovarao zbog primanja mita od poreskih obveznika, Slavoljub Radosavljević, direktor Filijale je odgovorio:

- Nikada nisam odgovarao za proneveru. U Ćićevcu sam radio od 1995. do 2000. godine.
Otpušteni radnici kažu da će svoja prava potražiti na sudu.

Tekst i foto: Z. Gligorijević


vesti po rubrikama

^društvo

Kupiš stan založiš tri
Do zajma preko agencija za posredovanje
Dinkić podelio otkaze po Paraćinu
Prvi sajam korupcije u Srbiji
Akademci nemaju vremena da čekaju zakon
Studenti beže od fizike
Prevencijom protiv raka
Tadiću, pomagaj da vratimo pare!
Sloboda u službi ideala
 


     


FastCounter by LinkExchange