GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 6. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Do zajma preko agencija za posredovanje

BEOGRAD - Izbegavanjem često komplikovane, rigorozne i dugotrajne procedure kod dobijanja bankarskog kredita, građani, umesto u banci, do novca mogu doći i preko neke od specijalizovanih agencija za posredovanje u pozajmljivanju novca. Jedini i neophodan uslov za takvu transakciju je posedovanje nekretnine u Beogradu.

Zainteresovani mogu da uzmu novčanu pozajmicu od nekoliko, pa čak do desetine hiljada evra, pri čemu je rok otplate od pet do šest meseci, a mesečna kamata iznosi pet do šest odsto. "Elita", "Bg Bajern", " Aleksandar", "Vega"... samo su neke od agencija, a kao najpovoljnija pokazala se "Kruna trejd", preko koje se u kratkom roku može pozajmiti najmanje 2.500 evra, sa vraćanjem u pet mesečnih rata i četiri odsto mesečno kamate, navodi Tanjug.

Zalog za pozajmicu je uknjižen stan ili kuća u glavnom gradu ili do 150 kilometara blizu Beograda. Međutim, u ovoj agenciji kažu da se oni ne bave nikakvim novčanim pozajmicama, već samo administracijom, odnosno uknjižženjem hipoteke. Agencija "Elita internešnal" daje najmanje 2.500 evra, na pet meseci, uz uslov da onaj ko pozajmljuje novac ima uknjižen stan u Beogradu. Najviši iznos, kako kažu u agenciji, ne može biti veći od 30 odsto od vrednosti nekretnine.

Nešto nepovoljnije uslove pozajmljivanja omogućuje agencije "Bg Bajern", preko koje se sa pet odsto mesečne kamate i pet meseci roka otplate, 3.000 do 10.000 evra može naći u rukama vlasnika nekretnine, koja ne mora biti uknjižena, ali za koju vlasnik mora imati ispravnu i validnu dokumentaciju.

Provizija te agencije za uslugu posredovanja je 10 odsto, dok za plaćanje sudske overe predugovora o kupovini nekretnine - u kome je navedeno da je zajmodavac položio kaparu - treba izdvojiti 210 evra. Preko agencije "Vega" može se pozajmiti najmanje 5.000 evra, odnosno trećina od vrednosti nekretnine, koja se mora nalaziti u užem delu Beograda.

U agenciji "Aleksandar" pozajmica koja je tri puta manja od vrednosti zaloga, može biti otplaćena i na šest meseci uz kamatu od pet do šest odsto, u zavisnosti od visine pozajmice, a ako dug bude ranije vraćen, ugovor može biti raskinut pre roka.

Iako zvuči primamljivo i oslobađa građane višesatnog čekanja na šalterima banaka i rigorozne kontrole, mnogi su se prevarili pa sada vode sudske sporove sa pojedinim agencijama za posredovanje.

M. S. B - Ag.


vesti po rubrikama

^društvo

Kupiš stan založiš tri
Do zajma preko agencija za posredovanje
Dinkić podelio otkaze po Paraćinu
Prvi sajam korupcije u Srbiji
Akademci nemaju vremena da čekaju zakon
Studenti beže od fizike
Prevencijom protiv raka
Tadiću, pomagaj da vratimo pare!
Sloboda u službi ideala
 


     


FastCounter by LinkExchange