GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 6. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Otkrivena nova masovna grobnica

BANJALUKA - U jami "Perna" u Bosanskoj Krupi otkrivena je masovna grobnica u kojoj se nalaze posmrtni ostaci najmanje sedam srpskih boraca koji su zarobljeni jula 1995. godine, saopšteno je juče iz Kancelarije za traženje nestalih i zarobljenih lica Republike Srpske. Grobnicu su u bezdanoj jami u selu Bokani otkrili istražitelji Kancelarije RS. U toku je čišćenje jame od velike količine neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava i kutija nervno-paralitičkih bojnih otrova, kao i gradskog otpada koji je odložen u unutrašnjosti jame.

Pretpostavlja se da se u jami nalaze posmrtni ostaci najmanje sedam ubijenih ratnih zarobljenika, koji su bili deo grupe od 35 boraca Vojske RS, zarobljenih 10. jula 1995. u krupskom naselju Ćorkovača. Prema raspoloživim podacima, sedmorica srpskih ratnih zarobljenika ubijeni su 5. ili 6. avgusta 1995. kod spomenika u zaseoku Zorići, a njihova tela bačena su u jamu. Petorica zarobljenih Bošnjaka iz ove grupe od 35 zarobljenika odmah su oslobođeni i oni su ostali u Bihaću.

Na sastanku Državnih komisija za razmenu ratnih zarobljenika jula 1995. na sarajevskom aerodromu, u prisustvu međunarodnih posmatrača, predstavnik Federalne komisije ponudio je srpskoj strani u razmenu 23 živa zarobljenika iz ove grupe.

"Nažalost, pre realizacije razmene, zarobljenici su pojedinačno ili u grupama premlaćivani na smrt", navodi se u saopštenju Kancelarije za traženje nestalih.

Najavljeno je da će radovi na pretrazi jame u Bosanskoj Krupi biti nastavljeni uz angažovanje deminera, speleologa i antropologa.

Srna


vesti po rubrikama

^balkan

Nađen eksploziv u Potočarima
Otkrivena nova masovna grobnica
Beriša već proslavio
Hrvatska policija privela krijumčare
 


     


FastCounter by LinkExchange