GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 6. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Policija RS sprečila tragediju na dan sahrane srebreničkih žrtava

Nađen eksploziv u Potočarima

Bezbednosne službe su na tragu osobama koje su počinile ovo delo

BANJALUKA - Na dva mesta na lokalitetu gde je smešten bošnjački Memorijalni kompleks u Potočarima kod Srebrenice pronađeno je oko 35 kilograma eksploziva velike razorne moći - izjavio je portparol direktora policije Republike Srpske Radovan Pejić. On je rekao da je reč o plastičnom eksplozivu domaće i strane proizvodnje, koji je bio spreman za aktiviranje.

Tadić će imati vrhunsku zaštitu

Direktor policije RS Dragomir Andan izjavio je da se na komemorativnom skupu u Potočarima očekuje oko 50.000 ljudi i da će na obezbeđenju skupa raditi sve obaveštajne strukture u BiH. On je rekao da će predsednik Srbije Boris Tadić, koji će prisustvovati komemoraciji, imati adekvatnu zaštitu.
- Predsednik Srbije će, u svakom slučaju, imati adekvatnu zaštitu kao gost Predsedništva BiH, a do početka skupa ćemo odrediti koliko obezbeđenja je za to potrebno - rekao je Andan. On nije želeo da govori ništa o pronađenom eksplozivu i obrazložio da još nije upoznat sa detaljima istrage. Zamenik načelnika direktora SIPA Dragan Lukač izjavio je da je ovaj incident proizveo ozbiljnu bezbednosnu situaciju, koja zahteva angažovanje svih bezbednosnih struktura u BiH.

- Nadležni organi su demontirali postavljeni eksploziv i odneli ga na drugo, bezbedno mesto - kazao je Pejić i dodao da je tokom istrage na mestu događaja bio i tužilac Okružnog tužilaštva iz Bijeljine Muhamed Gruhonjić. Pejić je izjavio da je policija na tragu osobi ili osobama za koje postoje indicije da su postavili eksploziv.

- U skladu sa operativnim saznanjima, razmenjujemo informacije sa ostalim bezbednosnim agencijama u BiH i određenim kantonima u Federaciji BiH kako bismo pronašli osobe koje su postavile eksploziv i rasvetlili okolnosti pod kojima je to učinjeno - izjavio je Pejić.

On je rekao da je još u ponedeljak uveče policija od Eufora dobila informacije na osnovu kojih su preduzete aktivnosti na pretrazi terena gde se nalazi bošnjački Memorijalni kompleks.

Na području Memorijalnog kompleksa u Potočarima u ponedeljak treba da bude održana centralna manifestacija obeležavanja stradanja Bošnjaka na tom području tokom jula 1995. godine.

- Tada će biti sahranjeni posmrtni ostaci 583 žrtve koje su identifikovane - saopštila je juče portparol Međunarodne komisije za nestala lica Doun Porter. Ona je precizirala da ovaj broj uključuje i jednu žrtvu koja je stradala u Srebrenici 1994. godine i jednu koja je stradala u maju 2005. godine, a čije su porodice izrazile želju da budu sahranjene u Potočarima na ceremoniji 11. jula. Porterova je saopštila da su juče poslednja 233 identifikovana tela prebačena iz Centra za identifikaciju u Tuzli u Gradska groblja u Visokom kako bi bila pripremljena za sahranu. Komisija je do sada identifikovala ukupno 2.079 posmrtnih ostataka srebreničkih žrtava.

Agencije


vesti po rubrikama

^balkan

Nađen eksploziv u Potočarima
Otkrivena nova masovna grobnica
Beriša već proslavio
Hrvatska policija privela krijumčare
 


     


FastCounter by LinkExchange