GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 5. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kosmički vatromet

PASADENA - Amerikanci su, povodom svog nacionalnog praznika, Dana nezavisnosti, organizovali najspektakularniji vatromet dosad: kosmička sonda "Deep impact" (duboki udar) udarila je u kometu Templ 1 juče u 5 sati i 52 minuta po srednjoevropskom vremenu. Ovo je prvi namerno izazvani sudar mašine koju je napravio čovek sa nekim nebeskim telom.

Naučnici NASA veruju da je "Deep impact", sonda veličine bureta teška 372 kilograma, prilikom udara u kometu napravila krater prečnika 100 metara u jezgru komete. Naravno, dok se prašina od eksplozije ne raščisti niko nije siguran koja je prava veličina kratera.

Sonda je, do udara u kometu, snimala fotografije izbliza pri brzini od 37.000 kilometara na sat, a matični brod "Deep space" (duboki svemir) sa koga je sonda puštena, zahvaljujući teleskopu visoke rezolucije, preuzeće snimljeni materijal. Letelica "Deep space" trebalo bi da se na oko 500 kilometara približi jezgru komete, ali naučnici očekuju da će zbog kiše ostataka morati da prestane sa snimanjem.

Da bi ovaj događaj ličio na pravi filmski spektakl vlada SAD je u mnogim gradovima postavila velika filmska platna kako bi publika mogla da gleda direktan prenos sudara. Samo na plaži Vaikiki, na Havajima, više od 10.000 ljudi gledalo je snimak udara na velikom filmskom platnu.

Pretpostavlja se da kometa sadrži materije protoplanetarnog oblaka iz kojeg je pre četiri i po milijarde godina obrazovan Sunčev sistem. Jedno od ključnih pitanja na koje nauka još uvek nema odgovora jeste formiranje kometa, a ovaj eksperiment bi mogao da reši upravo taj problem. Osim toga, naučnici bi mogli da saznaju koliko je realno očekivati da se udarima može izmeniti orbita bilo koje komete, koja bi eventualno nekada mogla da ugrozi Zemlju. Zbog toga je u misiju uloženo 333.000.000 dolara.

Kometu Templ 1 otkrio je 1867. godine nemački astronom Ernst Vilhelm Lebereht Templ.


vesti po rubrikama

^nauka

Čipovi van kontrole
Kosmički vatromet
Podsećanje :Marija Kiri
      


FastCounter by LinkExchange