GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 5. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izgradnja gasovoda već skoro pola godine čeka odluke Gradske skupštine neophodne za nastavak radova

Grad koči gasifikaciju

Još nisu dodeljene parcele za merno-regulacione stanice "Jugorosgas" finansirao izgradnju gasovodnog prstena u dužini od 14 kilometara, a ostaje još četiri kilometra

Već skoro pola godina ne radi se ništa na izgradnji gasovoda, jer Skupština grada još nije donela odluke neophodne za nastavak radova. Reč je prvenstveno o dodeli parcela za postavljanje merno-regulacionih stanica za područje radne zone "Sever", Tehničkih fakulteta i naselja Stevan Sinđelić. S druge strane, investitor radova, firma "Jugorosgas", zahteva da se grad donese odluku kome će poveriti poslove distribucije gasa, kako bi definisala dalju ekonomsku opravdanost ulaganja u izgradnju gasovoda na području Niša.

Nesporazum zbog cene priključka

Prema saznanjima Glasa, nesporazum između grada i "Jugorosgasa" nastao je zbog cene priključka za stanovništvo. Naime, "Jugorosgas" je traži 1.000 evra po priključku, dok grad smatra da je ova suma previsoka i traži da bude niža.

Naime, sredstvima "Jugorosgasa" izgrađen je gradski gasovodni prsten u dužini od 14 kilometara, a ostaje još četiri kilometra, kako bi se on u potpunosti zatvorio. Međutim, mada se na trasi gasovodnog prstena nalazi oko petnaest ustanova i preduzeća, gas su počeli da koriste samo "Nitekst", toplane "Krivi vir" i "Jug", "Žitopek", "Nisal" i "Pomoravlje". Uskoro se očekuje da se na gasovod priključe Pivara i Mlekara, ali kako ističu u "Mingasu", sporost u prelasku industrije na korišćenje gasa, manje su posledica nedostatka sredstava za konverziju postrojenja, a više problema nabavke različitih dozvola.

Direktor "Mingasa" Dane Dakić ističe da bi ubrzanje gasifikacije bilo u interesu grada, s obzirom na ekonomsku uštedu koja bi se na taj način ostvarila, a nisu zanemarljivi ni ekološki aspekti korišćenja ove vrste energenata.

- Još početkom maja uputili smo Skupštini grada dopis da se na dnevni red sednice stavi naš zahtev za dodelu dveju lokacija za postavljanje mernoregulacionih stanica, ali to još nije učinjeno. Mernoregulacione stanice stoje spremne, čeka se samo na odluku grada da bismo ih postavili, a time bi se stvorila mogućnost da u vrlo kratkom roku petnaestak firmi u radnoj zoni "Sever" dobiju gas, kao i Tehnički fakulteti i naselje "Stevan Sinđelić". S druge strane, s obzirom na izgrađenu infrastrukturu, ubrzo bismo mogli da izgradimo gradsku gasovodnu mrežu na području Jagodin male, tako da bi ovo naselje prvo u gradu moglo da pređe na korišđenje prirodnog gasa - kaže Dakić.

Međutim, kako Dakić naglašava, grad bi u najskorije vreme morao da donese odluku o distributeru gasa.
- Korektno je raspisati konkurs za distributera, ali smatram da bi "Jugorosgas" trebalo da ima prednost, budući da je do sada uložio tri miliona dolara u izgradnju gasovoda, a ima sve reference za ovaj posao. Angažovanje drugog distributera podrazumevalo bi da on od "Jugorosgasa" otkupi ovu investiciju, što bi dovelo do odugovlačenja postupka i komplikovanja projekta gasifikacije - navodi Dakić.

Kada će biti donete odluke, od kojih zavisi gasifikacija grada, još se ne zna. Na dnevnom redu 14. sednice Skupštine grada, koja je juče privedena kraja, ovog pitanja nije bilo.

D. K.


vesti po rubrikama

^Niš

Grad koči gasifikaciju
Nišu preti izolacija?
Mesta "na budžetu" uglavnom popunjena
Filmski susreti bez Saveta
      


FastCounter by LinkExchange