GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 5. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Najbolji violončelisti besplatno sviraju za publiku u prestonici

Čelo fest - muzički dragulj u Beogradu

Ideja festivala, pored koncertnog, podrazumeva i pedagoški aspekt. Zato je planiran veliki broj majstorskih kurseva koje će održati 12 vrhunskih internacionalnih profesora, po ceni od samo 25 evra

Posle Spajdermena, Betmena i Supermena koje smo gledali u Beogradu, u naš grad stiže Čelomen, čije je pravo ime Ajvan Hasi, vrhunski britanski muzičar na električnom violončelu, koji će večeras u 22.30 održati koncert u sali Beogradske filharmonije u okviru Trećeg čelo festa. Poznat je po tome što spaja klasiku sa pop, džez i njorld muzikom, na velikim turnejama pratio je Duran Duran, Mika Džegera, a naša publika ga zna sa Egzita. Nešto ranije, u 20 časova, na Kolarcu će kao gosti festivala nastupiti Kristijan Benda, čelista i dirigent, uz SO RTS-a sa Markom Kopeom i Stefanom Popovim, čelistima.

- Do ideje za rađanje ovog festivala došlo je spontano pre tri godine, kada je na kraju sezone u našem gradu bilo nekoliko vrhunskih violončelista. Tako smo počeli da sanjamo o jednoj ovakvoj manifestaciji posvećenoj jednom od najboljih instrumenata, violončelu, koji je najbliži vibracijama ljudske duše, a pri tom je bio pomalo zapostavljen u našoj sredini. Čelisti su inače veoma solidarni i povezani, predstavljaju veliku porodicu koja se rado i lepo druži. Odziv je bio izvanredan, a naše ambicije su se razmahale - kaže za Glas Vesna Kabiljo, odgovorni urednik "Jugokoncerta" i producent Čelo festa, ističući da ove godine od 1. do 11. jula Beograđani mogu slušati izuzetne inostrane soliste u salama Kolarca, Beogradske filharmonije i Skupštine grada - besplatno.

- Ove godine, pored izuzetne čelističke literature koja obuhvata period od baroka do 20. veka, činimo iskorak stavljanjem nestandardnih dela i obrada na naš repertoar. Večeras će, na primer, Stefan Popov izvesti čelo verziju violinskog koncerta Aleksandra Glazunova, a Ajvan Hasi, poznat pod nadimkom Čelomen, izvešće dela koja predstavljaju fuziju različitih stilova. Tu su i velike zvezde klasike kao Aleksandar Knjazev, Gotje Kapison, Kristijan Benda, Marija Kligel, Mark Kope, Martin Ler... Kristijan Benda će dirigovati i svirati, a on potiče iz čuvene porodice Benda koja već tri veka daje vrsne muzičare, dok je njegov predak František bio savremenik Baha.

Ideja festivala, pored koncertnog, podrazumeva i pedagoški aspekt. Zato je planiran veliki broj majstorskih kurseva koje će održati 12 vrhunskih internacionalnih profesora, po ceni od samo 25 evra. Međutim, ima još mnogo planova, a o tome šta nedostaje i na čemu će se raditi ubuduće kad je u pitanju ova manifestacija, Vesna Kabiljo kaže:

- Marketinška kampanja bi mogla biti jača jer ljudi nisu upućeni kakav muzički dragulj je u njihovom gradu, a dovoljno je reći da su koncerti besplatni zahvaljujući Skupštini grada Beograda. Postoji još jedna dimenzija festivala - izdavačka delatnost. Pre dve godine objavili smo "Bahove svite za čelo - mala studija o interpretaciji" Stanislava Apolina, koju je ovaj vrsni pedagog posvetio našim studentima, a u pripremi je još jedan njegov rad "O lepoti tona". Prvi put ove godine imamo izložbu graditelja čela iz Bugarske, porodice Kaloferov, u Muzičkoj galeriji Kolarca. Pažnju poklanjamo i domaćoj najmlađoj generaciji čelista koja će održati poseban koncert u okviru festivala, a spomenula bih i Maju Bogdanović i Milana Karanovića, koji su se školovali u Parizu i Beču.

O tome kako se to radi u svetu i kako je naš grad ucrtan u čelističku mapu sveta, Vesna Kabiljo navodi:

- Naš festival smo u maju predstavili u japanskom gradu Kobeu, gde je održan čelo kongres, kom su prisustvovali najpoznatiji muzičari sveta poput Mstislava Rostropoviča i Marije Kligel. Kongres u Japanu traje sedam dana, publika ima mogućnost da čuje tri koncerta dnevno, a na jednom od njih je nastupilo hiljadu čelista. U prvim redovima sedeli su vrhunski muzičari, potom mlade talentovane generacije i amateri, a Rostropovič je dirigovao. Čelo je u Japanu veoma popularan, čak je i jedan majstorski kurs bio organizovan za amatere, koji sviraju po suzuki metodi (svira se bez znanja nota, po sluhu).

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

Bolna komedija o samoizdaji
Izdavači i pisci protiv pirata
Čelo fest - muzički dragulj u Beogradu
Ćosić kritikuje Handkea
I Buda na meti švercera
"Grad teatar" u Budvi od 10. jula do 20. avgusta
 


     


FastCounter by LinkExchange