GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

utorak, 5. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izdavači i pisci protiv pirata

BEOGRAD - Posle višemesečnih upozorenja i dokaza koja su stizala u izdavačku kuću "Globosino Aleksandrija" da se romani "Ženski rodoslov", "Igra anđela" i "Svih žalosnih radost", autora LJiljane Habjanović-Đurović, piraterišu i kao falsifikati prodaju na teritoriji Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, pravna služba ove izdavačke kuće podnela je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu, Opštinskom javnom tužilaštvu, Ministarstvu finansija Republike Srbije, kao i Odeljenju za suzbijanje piraterije Ministarstva kulture Republike Srbije, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za štampu ove izdavačke kuće.

U prijavi su sadržani konkretni dokazi sa imenima ljudi koji stoje iza ovog nelegalnog posla koji, pored toga što najdirektnije ugrožava izdavača, ugrožava prava autora, ali i države.

- Na tržištu su se pojavila piratska izdanja mojih knjiga koja se distributerima nude po jedan evro za komad, dok je naša cena četiri evra. Naravno, naši dobavljači su nam to dojavili, ali su rekli da žele da ostanu anonimni jer se radi o književnoj mafiji. Ja sam čak i razgovarala sa ljudima koji piraterišu moje naslove, upozorila sam ih, ali sam i predala krivične prijave protiv njih sa punim imenom i prezimenom, adresom i telefonima - rekla je LJiljana Habjanović-Đurović, čije su knjige prema poslednjem istraživanju "Knjižare. kom" i dalje najtiražnije u srpskim knjižarama. O zaradi pirata najviše može da govori činjenica da je naslov "Svih žalosnih radost", u svom regularnom izdanju samo za prva dva meseca imao tiraž od devet hiljada primeraka.

Konferenciji za štampu prisustvovao je i Nebojša Burzan iz izdavačke kuće "Solaris", koji je takođe najavio krivične prijave zbog piraterisanja knjiga Dena Brauna "Da Vinčijev kod", "Anđeli i demoni" i "Digitalna tvrđava". Prema njegovim rečima, "piraterija je opšta nevolja širokih razmera, ali ona na tkivu tako krhke i niskoprofitne delatnosti kakva je izdavačka, poprima obeležje malignosti i fatalnosti".

- Dokle god napori na suzbijanju piraterije budu svedeni na usamljene slučajeve kao što su ovi naši, a ne sistemski osmišljeni, konačni rezultati biće separatni i zbog svoje parcijalnosti nedovoljno efikasni - rekao je Burzan.

T. Čanak


vesti po rubrikama

^kultura

Bolna komedija o samoizdaji
Izdavači i pisci protiv pirata
Čelo fest - muzički dragulj u Beogradu
Ćosić kritikuje Handkea
I Buda na meti švercera
"Grad teatar" u Budvi od 10. jula do 20. avgusta
 


     


FastCounter by LinkExchange