GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

ponedeljak, 4. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novi dokazi japanskih zverstava u Kini iz Drugog svetskog rata

Eksperimenti na živim ljudima

ŠANGAJ - Novi dokazi o biološkim eksperimentima in vivo koje su Japanci vršili u Kini tokom Drugog svetskog rata otkriveni su u blizini grada Hulun Buir u Unutrašnjoj Mongoliji, na severu Narodne Republike Kine.

Livade na kojima se eksperimentisalo protežu se na površini od preko 110 kvadratnih kilometara, i na njima su i danas vidljivi tragovi manjih ili većih udubljenja, izjavio je nedavno istraživač istorije japanskog biološkog rata, pri Akademiji društvenih nauka Harbina, Šu Džangđang. Kineski naučnik je objasnio da su Japanci bacali žive ljude i životinje u jame, a onda u njima detonirali gasne bombe.

Šu je kao dokaz počinjenih zverstava naveo i autobiografiju jednog japanskog vojnika, u kojoj se sa mnogo detalja opisan hemijski rat koji su Japanci vodili protiv Kine do 1945. godine. Prostrani pašnjaci Unutrašnje Mongolije izabrani su za eksperimente zbog slabe naseljenosti, i činjenice da će time zverstva biti skrivena od pogleda većeg broja ljudi, kaže Džangđang i dodaje da su japanski vojnici "planirali da napadnu bivši SSSR upravo sa tog mesta koje po klimi, kao i ostalim prirodnim uslovima, veoma podseća na Rusiju".

Jedan 85-godišnji žitelj Mongolije ispričao je kako je njegov prijatelj 1940. svojim očima video užase koji su vršeni nad živim ljudima. - Godinu dana kasnije još uvek se u tim krajevima osećao smrad, a mnogo ljudi i stoke je kasnije zaraženo kugom - rekao je starac. Lokalni zvaničnici zaduženi za očuvanje kulturnog nasleđa planiraju da mesto na kome su vršeni eksperimenti zaštite zakonom.

Tanjug


vesti po rubrikama

^svet

U Bagdadu otet ambasador Egipta
Hamas odbio jedinstvo
G 8 trgovac oružjem
Eksperimenti na živim ljudima
Karadžić je u Crnoj Gori
 


     


FastCounter by LinkExchange