GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

ponedeljak, 4. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hamas odbio jedinstvo

TEL AVIV - Palestinska uprava (PU) je predložila da opozicione organizacije uđu u vladu nacionalnog jedinstva i učestvuju u pripremama za povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze i dela Zapadne obale koje počinje 15. avgusta. Terorističke grupe reagovale su različito: Islamski džihad je glatko odbio predlog, a Hamas ga razmatra.

Vladu nacionalnog jedinstva predložio je palestinski premijer Ahmed Kurei na sastanku centralnog komiteta Fataha koji je preksinoć završen u Amanu. - U ovoj opasnoj fazi potrebno nam je jedinstvo da osiguramo sređeno povlačenje iz Gaze i severnog dela Zapadne obale - rekao je Kurei i dodao da je spreman da izmeni svoj kabinet kako u njega ušli novi ministri iz drugih frakcija.

Zvaničnici Hamasa su rekli da u principu ne odbacuju tu ideju, ali da je još uvek proučavaju i da će konačan odgovor dati u "odgovarajuće vreme". Odgovor će zavisiti od uspešnog rešenja drugih sporova, uključujući i osporene rezultate lokalnih izbora na palestinskim teritorijama i datum opštih izbora. Palestinski lider Mahmud Abas planira da ode u Damask u sledećih nekoliko dana i porazgovara o Kureijevom predlogu sa rukovodstvom Hamasa, ali ta organizacija okleva da uđe u vladu pre izbora na kojima će, kako se nada, pokazati svoju pravu snagu među Palestincima.

Mada Islamski džihad odbija da učestvuje u bilo čemu, što je povezano s privremenim mirovnim sporazumom s Izraelom iz 1993, portparol te terorističke grupe Kader Habib rekao je da je Džihad spreman da uđe u komitet svih palestinskih frakcija koji bi bio formiran s ciljem da se nadgleda izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze. Zvaničnici Hamasa su takođe rekli da bi radije ušli u takav komitet nego vladu.

Tako ispada da sastanak Fataha u jordanskoj prestonici nije razrešio nijedno od glavnih pitanja o kojima se diskutovalo - uključenje novih članova, datum održavanja šeste konvencije Fataha i način izbora kandidata. Ali opet, bilo je to prvo okupljanje čitavog centralnog komiteta od potpisivanja privremenog mirovnog sporazuma s Izraelom 1993. U završnom saopštenju je preporučeno da parlamentarni palestinski izbori budu održani početkom 2006. Takođe se navodi da PU ni pod kojim uslovima neće pristati na još jedan privremeni sporazum s Izraelom, već će nakon predstojećeg povlačenja insistirati na početku pregovora o konačnom statusu.


vesti po rubrikama

^svet

U Bagdadu otet ambasador Egipta
Hamas odbio jedinstvo
G 8 trgovac oružjem
Eksperimenti na živim ljudima
Karadžić je u Crnoj Gori
 


     


FastCounter by LinkExchange