GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

ponedeljak, 4. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Osmoro mrtvih u dva samoubilačka napada u iračkom gradu Hili

U Bagdadu otet ambasador Egipta

Američki javni tužilac Alberto Gonzales juče banuo u Irak i pohvalio demokratsku opredeljenost vlade

BAGDAD - Ihab al Šerif, egipatski izaslanik u Iraku, otet je u Bagdadu svega mesec dana po dolasku u zemlju, izjavio je egipatski diplomata koji je želeo da ostane anoniman. On je ispričao Rojtersu da je ambasador Al Šerif u subotu kasno uveče kupovao novine kada su se dva automobila BMNJ, u kojima je bilo više naoružanih ljudi, zaustavila pored njega. U Iraku je prošle nedelje objavljeno da će Al Šerif postati prvi egipatski ambasador u Iraku od pada Sadama Huseina, jer je sredinom juna vlada u Kairu unapredila odnose sa Bagdadom i otvorila ambasadu. Egipat je povukao svog ambasadora 1991. godine, posle iračke invazije na Kuvajt.

Dva samoubilačka bombaška napada dogodila su se juče u gradu Hili, 100 kilometara južno od Bagdada. Prvo je bombaš samoubica aktivirao pojas s eksplozivom koji je nosio na policijskom kontrolnom punktu u centru grada. Uz njega, poginulo je i šest policajaca, izjavio je policijski kapetan Mutana Kalid Ali. Deset minuta kasnije, drugi kamikaza razneo je sebe u gomili koja je žurila na mesto prvog napada. Povređeno je šest osoba, ali na sreću niko nije mrtav osim napadača, izjavio je dr Hašim Sulejman iz Centralne bolnice u Hili.

U međuvremenu je američki javni tužilac Alberto Gonzales juče banuo u Irak i pohvalio demokratsku opredeljenost tamošnje vlade uprkos smrtonosnim pobunjeničkim napadima. Gonzalesova prva poseta Iraku bila je strogo čuvana tajna, a on sam je rekao da je izabrao vikend uoči Dana nezavisnosti SAD kako bi pokazao podršku američkim vojnicima u Iraku i iračkoj vladi. Gonzales se sastao sa američkim vojnicima, zvaničnicima ministarstva pravde koji rade u Iraku, kao i sa zvaničnicima vlade u Bagdadu.


vesti po rubrikama

^svet

U Bagdadu otet ambasador Egipta
Hamas odbio jedinstvo
G 8 trgovac oružjem
Eksperimenti na živim ljudima
Karadžić je u Crnoj Gori
 


     


FastCounter by LinkExchange