GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

ponedeljak, 4. 7. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Reporter Glasa posetio poznata egipatska letovališta Šarm el Šeik i Hurgadu

Aktivan odmor u zemlji faraona

Kažu da niste bili u Egiptu ako niste otišli na safari u pustinju. Džipovima, posle sat vremena, stižete do beduinskog sela, gde će vas počastiti čajem, a posebna atrakcija je jahanje kamila

Faraonski! Ovako bi se, u najkraćem, moglo opisati letovanje u Egiptu, zemlji piramida i sfingi, pustinjskih prostranstava i predivnih morskih obala. Iz zemlje kontrasta turisti se vraćaju s prelepim utiscima i željom da se ponovo vrate u postojbinu faraona. Jedno od poznatijih i lepših letovališta u Egiptu je Šarm el Šeik, na samom jugu poluostrva Sinaj, 480 kilometara udaljeno od Kaira. U ovom mondenskom turističkom centru najpre su letovali bogati Egipćani, a poslednjih godina postalo je stecište Evropljana i gostiju iz susednih arapskih zemalja.

Ponuda za svačiji džep

Let do Šarma avionom traje tri sata, a iz Kaira dva i po. Po dolasku, časovnik doterajte sat unapred. Za taksu na našem aerodromu morate da platite 3.450 dinara. Taksa je u Egiptu jeftin za 50 dinara (pet funti), vozite se 10 kilometara, iako vlasnici kombi-taksija u početku traže mnogo više. Kupovina je najpovoljnija u centru Hurgade, najčešće se kupuje zlato, srebro, pamuk, papirusi, ali uz obavezno cenkanje. Razglednice koštaju funtu (10 dinara), markice 3,5 funti (35 dinara). Voda za piće se kupuje, a cene su manje nego kod nas. Pića je kao i u Beogradu. Na primer, u hotelu "Hilton", sa 5 zvezdica, u Hurgadi, turska kafa je 9,5 funti (95 dinara), kao i "koka-kola", kapućino i espreso su 10,5 funti (105 dinara), kao i đus. Pivo je od 160 do 200 dinara, "hajneken" je 190, viski od 300 do 400 dinara, kokteli po 320 dinara. Litar vina košta od 1.100 do 2.800 dinara, a šampanjca 8.000 dinara.

Šarm el Šeik danas ima oko 400 hotela, a poznat je po prekrasnim plažama, bazenima, mnogobrojnim kafićima, klubovima... Plaže su prekrivene koralima, tako da se preko pontona ulazi u more, izuzev plaže Nama bej, koja se nalazi ispod hotela "Hilton drims".
Reporter Glasa, preko naše renomirane agencije "Kon-Tiki travel", boravio je u hotelu "Hilton" sa pet zvezdica, u kojem desetodnevni odmor po osobi do 21. jula košta 560 evra. U cenu je uračunata avionska karta i polupansion (doručak i večera - švedski sto). Od 21. jula cena će biti 666 evra, a od 11. avgusta 690 evra po osobi. Jedan od lepših hotela je i novosagrađeni luksuzni "Mevenpik", u obliku potkovice, sa pet zvezdica, u čijoj se blizini nalazi i vila egipatskog predsednika Muhameda Hosnija Mubaraka.

On čak šest meseci provodi u toj luksuznoj rezidenciji, koju za to vreme čuva mnogobrojno obezbeđenje. Kuće u ovom kraju imaju i imućniji Egipćani, poput sultana Kabisa, čija se impozantna vila nalazi iznad stenovite plaže, do koje se dolazi kroz zanimljiv drveni kompleks. U more se ulazi, takođe, preko pontona, da bi se izbegao kontakt sa koralima, čije opekotine biste osećali nekoliko dana. Osim bazena nepravilnog oblika, "Mevenpik" ima i rečicu dugu kilometar, koja menja tok.

U vreme naše posete, hotel "Ric" bio je popunjen do poslednjeg mesta. Cena kompletnog aranžmana u luksuznom hotelu po osobi je 770 evra do 21. jula, a u sezoni od 11. avgusta 870. Za turiste sa plićim džepom je hotel "Šarm Rif" sa četiri zvezdice. Cena desetodnevnog boravka preko "Kon-Tiki travela" za jednu osobu sa avionskim prevozom je 390 evra, dok će u sezoni biti 460 evra.

Ne propustite krstarenje do Muhamedove glave, najjužnijeg dela Sinajskog poluostrva, jednu od tri lepše podvodne oaze u svetu. Višečasovno krstarenje košta oko 25 evra, u šta je uračunat ručak na brodu, posle kupanja i ronjenja među koralima. Egipatski vodič nam je ispričao da je Muhamedova glava svojevrstan fenomen: satelit nije mogao da je snimi pošto je na tom mestu bila samo "crna rupa". Ispostavilo se da je ona nastala zbog velike koncentracije magnezijuma.

Centar Šarma noću vrvi od turista. Bašte kafića su prepune, a ljubazni prodavci vas prosto uvlače u radnje i nude beduinski čaj. Cenkanje je obavezno, izuzev u radnjama gde su istaknute cene.
Do drugog, poznatog letovališta, Hurgade feribotom se stiže za dva sata. Karta je 290 egipatskih funti (LE), ili naših 2.900 dinara. Inače, jedna funta je naših 10 dinara, a za 10 evra dobijete od 70 do 72 funti. Hurgadu su otkrili britanski i italijanski inženjeri u potrazi za naftom, a nalazi se oko šest sati vožnje od Kaira.

Hurgada je mnogo autentičnija od Šarma jer odslikava pravi Egipat. U gradu i okolini nalazi se nekoliko hiljada hotela, a obalu krase mnogobrojne peščane plaže, tirkizno i toplo more. Smeštaj možete da birate. Najzanimljiviji je hotel "Fantazija", sa četiri zvezdice, u centru nove Hurgade, koji je izgrađen u stilu "1001 noći", sa kompletnom ponudom.

Na jugu Hurgade nalaze se moderni i renovirani hoteli "Hilton Rizort" i "Interkontinental", a svaki od njih ima svoju veliku peščanu plažu, teniske terene, više restorana, diskoteke... Za suncobrane, ležaljke i peškire ne treba da brinete, potrebno je da samo pokažete karticu ili ključ od sobe.

Kažu da niste bili u Egiptu ako niste otišli na safari u pustinju, koji košta od 25 do 35 evra. Na safari se ide džipovima i posle sat vremena stižete do beduinskog sela, gde se nalazi desetak "kućica" od trske i sultanova "rezidencija", preciznije, manja kuća pod pločom. Beduini su nas počastili specijalnim čajem, dok nam je simpatični vodič Nabil objašnjavao kako beduinski jezik ni Egipćani ne razumeju. Desetak beduina čekalo nas je s kamilama, a posle jahanja obavezno im se daje bakšiš.

U Hurgadi ne treba propustiti riblji restoran "El Mina", u starom centru grada, restoran-vidikovac "Fenfele" sa izvrsnim ribljim i drugim jelima sa roštilja. Nezaboravnu noć možete provesti u klubu "Lejla of Lejla", da gledate trbušne plesačice i fascinantni dervišov ples kao iz "1001 noći".

Danica Ćuruvija


vesti po rubrikama

^putovanja

Aktivan odmor u zemlji faraona
Ručak na brzacima, krstarenja i trbušni ples
Leto na selu
 


     


FastCounter by LinkExchange