GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Obeležena 200-godišnjica pomorske bitke kod Trafalgara

Britancima ponos, za Francuze trauma

Više od stotinu pedeset ratnih i drugih tipova brodova duž južne obale Engleske učestvovalo je juče u obeležavanju 200. godišnjice bitke kod Trafalgara. Ta legendarna borba razvejala je Napoleonove nade u invaziju Engleske. U sledećih stotinu godina, Britanija je bila dominantna svetska pomorska sila. Bitka kod Trafalgara je jedna od najsvetlijih stranica istorije britanske ratne mornarice, ali i katastrofalan poraz Francuske, koje je izgubila mnogo brodova i deset hiljada mornara.

Među pet francuskih brodova, na svečanoj smotri šepurio se i ponos francuske ratne mornarice, 261 metar dug, 64 metra širok i 42.000 težak nosač aviona na nuklearni pogon Šarl de Gol koji je, takoreći iz prvog reda, posmatrao simulaciju bitke kod Trafalgara. Ovoga puta sukobili su se plavi i crveni, a ne Francuzi i Englezi.

- Ta simulacija je sva u znaku bratstva na moru. Slavimo neverovatnu činjenicu da su posle Trafalgara, mornari, koji su do ratovali jedni protiv drugih, udružili snage da bi spasavali jedni druge u ogromnoj oluji, koja je usledila. To je nešto što vredi obeležiti - kazao je za Bi-Bi-Si jedan od čelnika britanske ratne mornarice, admiral ser Alen Vest.

Ali, sećanje na ovu godišnjicu za Francuze nije prijatno, priznaje viceadmiral Alen Dimontel.
- To je za nas svojevrsna trauma - poslednja velika pomorska bitka između naše dve zemlje. Ta bitka dugo je imala ogroman uticaj na ugled francuske mornarice kod kuće. Izgubili smo deset hiljada mornara i mnogo brodova. No, osim što osećamo duboku tugu i divimo se junaštvu naših mornara, nadam se da iz ovog poraza možemo da izvučemo i nešto pozitivno, za današnjicu i sutrašnjicu - izjavio je Dimontel.

Treba napomenuti i da mnogi analitičari jučerašnjoj proslavi daju posebnu konotaciju, s obzirom na najnovije žestoko varničenje na liniji London - Pariz oko budućnosti Evropske unije.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^vesti

Obeležena 200-godišnjica pomorske bitke kod Trafalgara
Indijke striptizom ometaju policajce
Hrčak u pošiljci
Pet minuta u sauni na 110 stepeni
Bog će te pozvati, ali ne na mobilni
Dešifrovao poruku vanzemaljaca
   


     


FastCounter by LinkExchange