GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ujedinjene nacije slave 60. rođendan

Američki predsednik Truman je, potpisujući Povelju Ujedinjenih nacija u San Francisku pre šest decenija, rekao: "Povelja UN, koju upravo potpisujete, predstavlja čvrstu osnovu na kojoj možemo da izgradimo bolji svet".

Nažalost, većina njegovih naslednika u Beloj kući smatrala je da se svetska organizacija previše meša u njihovu spoljnu politiku, pa je istorijat UN obeležilo često odbijanje Vašingtona da izmiri finansijske obaveze prema njima. Trn u oku Bele kuće najčešće je bilo odeljenje UN za politička pitanja, ocenjuje Bi-Bi-Si.

- Njegova uloga je da obezbedi političku platformu za generalnog sekretara, da nadzire šta se događa u raznim delovima sveta i da te događaje analizira. Te analize države članice ponekad uvažavaju, a ponekad ne. Teškoće u objašnjavanju rada UN su u tome što mora da se napravi razlika između uloge svetske organizacije kao neke vrste korporacije, s jedne, i kao skupa zemalja članica, s druge strane.

Odnos ova dva aspekta je složen i veoma bremenit - rezimirao je za Bi-Bi-Si profesor Mac Berdal sa katedre za vojne studije londonskog Kings koledža. Jedan od zadataka odeljenja za politička pitanja je da održi i uspostavlja mir i bezbednost u svetu. Ali, sudeći prema izveštaju o radu svih službi UN, koji je objavljen početkom juna, ovo odeljenje nije dovoljno opremljeno i često ne uspeva da ispuni postavljene zadatke.

V. P.


vesti po rubrikama

^svet

Ubijen još jedan irački poslanik
Ujedinjene nacije slave 60. rođendan
 


     


FastCounter by LinkExchange