GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Samavi stradao demonstrant, u Musajibu bombaš razneo sebe i još troje

Ubijen još jedan irački poslanik

Dok se situacija u Iraku pretvara u konfuzno stanje nasilja, premijer Džafari u Londonu kaže da nije zabrinut zbog borbe protiv terorizma

BAGDAD - Najstariji član iračkog parlamenta Dari Ali al Fajad, njegov sin i tri telohranitelja ubijeni su jutros u napadu bombaša samoubice u Bagdadu. Fajad (87), član vladajuće šiitske koalicije, drugi je pripadnik novoizabrane vlasti kojeg su pobunjenici ubili za protekla dva meseca.

U napadu u bolnici u gradu Musajib, na jugu Iraka, poginule su tri, a ranjeno je 13 osoba. Bombaš samoubica, obučen u policijsku uniformu, razneo je sebe na policijskom punktu koji se nalazi unutar bolnice u tom gradu. Ne zna se da li je napadač bio policajac ili se samo prerušio, što je sve češća praksa njegove fele.

Policija je juče pucala na demonstrante u gradu Samavi, na jugu Iraka, i ubila najmanje jednu osobu, javio je Rojters. Dopisnik te agencije s lica mesta, Hamid Fadil, izvestio je da se blizu 2.000 nezaposlenih stanovnika Samave okupilo u znak protesta, jer nisu dobili posao u policiji. Demonstranti su bacali kamenje na policajce, koji su prvo u znak upozorenja pucali u vazduh, a zatim i u pravcu mase.

Dvojica američkih vojnika, koji su nestali 23. juna posle samoubilačkog napada u Faludži zapadno od Bagdada, pronađeni su mrtvi, saopštila je vojska SAD. U Iraku je, od dolaska američke armije u martu 2003, poginulo 1.729 američkih vojnika.

Za to vreme, irački premijer Ibrahim al Džafari bio je u Londonu, gde se sastao sa kolegom Tonijem Blerom.
- Ne, nisam zabrinut zbog borbe protiv terorizma, bez obzira na to da li će ona trajati jednu ili deset godina. Mislim da je već smanjen nivo terorističkih aktivnosti, iako su i dalje prisutni strani teroristi koji su se infiltrirali preko naših granica - ocenio je Džafari u intervjuu Bi-Bi-Siju.

Toni Bler je ukazao na to da je borba protiv ekstremista, koji izvode napade u Iraku, od značaja za bezbednost i van iračkih granica. Gordon Filips iz vašingtonskog Saveta za međunarodne odnose deli stav britanskog premijera da značaj sukoba u Iraku izlazi van granica te zemlje.
- Pre napada na Irak, Al kaida je imala oko 120 pripadnika negde na granici između Irana i Iraka. Sada se procenjuje da ih je blizu pet hiljada i njihovo članstvo raste, kako je pre samo dva dana rekao general Ebizejd, komandant američkih snaga u Iraku - kaže Filips.

Ali, onda kada je postalo jasno da je Irak prerastao u poprište odlučujuće bitke protiv Bin Ladenove organizacije Al kaide, javno mnjenje u Americi gubi strpljenje. Ankete pokazuju da većina Amerikanaca sada misli da nije trebalo ići u taj rat. Anketa koju su sproveli Vašington post i televizijska mreža Ej-Bi-Si pokazuje da prvi put više od polovine Amerikanaca (57 odsto) smatra da je administracija Džordža Buša "svesno pogrešno protumačila" razloge za rat u Iraku.

Američko javno mnjenje ipak smatra da njihovi vojnici treba da ostanu u Iraku dok se tamo ne uspostavi red, ali problem je u tome što iračko političko rukovodstvo do sada nije pokazalo spremnost da ubrza političku stabilizaciju. Upravo su to od Džafarija tražili u Vašingtonu, gde je boravio pre Londona. Amerika je upozorila Džafarija da će, u suprotnom, razmisliti o tome da odredi datum za povlačenje vojske iz Iraka.

Vesna Popović


vesti po rubrikama

^svet

Ubijen još jedan irački poslanik
Ujedinjene nacije slave 60. rođendan
 


     


FastCounter by LinkExchange