GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Naši planinari prvi put stigli do Ausagante

Bogovi Čuvaju Sveti vrh Perua

Postoje pojedini vrhovi koji su, prema verovanjima lokalnog stanovništva, naseljeni bogovima i veruju da je skrnavljenje izaći na sam vrh. To je slučaj i sa Ausangatom, a to što smo došli do 6.250 smatra se osvojenim vrhom, objašnjava Dragan Pavlović, vođa ekspedicije

Naši planinari prvi put su osvojili Ausangate ili Sveti vrh Perua (6.372 m). Na put je krenulo desetak planinara, ali je do cilja stiglo svega troje. Rame uz rame sa Draganom Pavlovićem, vođom ekspedicije, članom planinarskog društva "Radnički" iz Beograda i Draganom Bogdanovićem iz PD "Vršačka kula" iz Vršca, bila je i pedesetrogodišnja Jovana Živković iz beogradskog "Železničara".

Planinari su se najpre aklimatizovali u gradu Kusko na 3.400 metara nadmorske visine, a drugi bazni logor bio je na 4.600 metara.
- Na putu ka vrhu prolazili smo kroz neobične i atraktivne krajeve ove prelepe zemlje, videli njihova sela i nesvakidašnji život njihovih žitelja. Sledili smo drevnu stazu Inka. Posle više dana planinarenja po bespućima, došli smo do jednog većeg sela, Santa Tereza. Upoznali smo i njihovog šamana, koji nam je izveo ritual prizivanja njihovih božanstava Apusa. Oni, prema verovanjima, žive na vrhu Ausangate. Zanimljivo je da Peruanci i danas veruju u isceliteljsku moć svojih vračeva i najpre odlaze kod njih kada imaju neki zdravstveni problem, pa tek posle kod lekara - priča Dragan Pavlović.

Bračno putovanje

Mladenci obično na svadbeno putovanje odlaze na romantične Maldive, u Veneciju ili Pariz, ali Saša i Maja Vodovar krenuli su u osvajanje vrha Ausangate. Venčali su se nekoliko dana pred polazak planinara i odlučili da ovo bude njihovo bračno putovanje. Nisu uspeli da se popnu na vrh jer, kažu u šali, da ih je iscrpla prva bračna noć.

"Obavešteni" Peruanci

U Peruu se često kidnapuju stranci i traži za otkup i do 5.000 dolara.
- Palo mi je na pamet, dok smo bili u Limi, ako nas otmu, rekao bih otmičarima ili nas ubijte ili puštajte, trećeg nema, u Srbiji nema love za otkup. Na našu veliku sreću, sve je dobro prošlo, izgleda da su Peruanci dobro obavešteni o finansijskim prilikama u našoj zemlji - šali se Dragan Pavlović vođa ekspedicije.

Uoči uspona, šaman je uputio molitve Apusima kako bi ih oni prihvatili i dozvolili nam da im se približimo. Ovaj ritual se obavlja uz pomoć koke, biljke koju tradicionalno koriste u alternativnoj ali i zvaničnoj medicini.
- Čim smo stigli, ponudili su nam čaj od koke. Ovu biljku tamo svi žvaću jer veruju u njena lekovita dejstva. Iako se od ove biljke pravi droga kokain, biljka je, kažu, vrlo lekovita jer poboljšava rad pojedinih organa za varenje. Koku, kao svetu biljku, daruju božanstvima, a pokušavaju da ih umilostive i hranom i raznim magijskim predmetima.

Religija Inka danas je pomešana sa hrišćanstvom i na šamanovom oltaru moće se videti i krst i Isusova ikona Bogorodice sa Isusom. Planinari su, inače, vrlo religiozni. Kada je krenula lavina, verujte i sami smo poverovali u Apuse i molili ih da se umilostive. U osvajanje vrha krenuli smo u jedan sat posle ponoći kada je sneg bio čvrst. Stigli smo smo u zoru. Na naše razočaranje, na vrhu nismo zatekli njihova božansvta, ali smo mogli da uživamo u predivnom pogledu sa "krova" Perua.

Nije bilo lako, jer kada smo došli do visine od 6.250 metara, naišli smo na teren sa velikim pukotinama zbog velikih temperaturnih razlika između dana i noći i opasnostima od lavina. Naši vodiči Peruanci ovu pojavu su protumačili kao zabranu jer, kako su nam rekli, božanstva ne dozvoljavaju da idemo dalje jer ne žele da ih uznemiravamo. Niko nije mogao da ih natera da krenu dalje. Postoje pojedini vrhovi koji su, prema verovanjima lokalnog stanovništva, naseljena bogovima i smatra se skrnavljenjem izlazak na sam vrh. To je slučaj i sa Ausangatom, a to što smo došli do 6.250, smatra se osvojenim vrhom - objašnjava Dragan Pavlović.

Ausangate je osvojio mali broj stranaca jer veruju da je ovo mesto "rezervisano" za njihova božanstva i da njihova duhovna zaštita pripada samo ljudima tog kraja.
Sa vrha, pošli su u prašume Amazona, najpre avionom a onda čamcima do glavnog odredišta.

- Uveren sam da, kada bi nekog stranca ostavili da prenoći u prašumi, sigruno ne bi živ dočekao jutro. Ne zbog velikih životinja kojih naravno ima na ovom mestu, već zbog sitnih insekata. Imali smo priliku da vidimo "drvo pravde" u čijoj kori se nalazi specijalna vrsta mrava. Od svega nekoliko ujeda dobijete povišenu telesnu temperaturu. U tamošnjim selima nema policije i kada neko počini krivično delo, na primer krađu ili nešto slično, biva privezan za to drvo. Ukoliko je osuđen na smrtnu kaznu onda ga ostave čitavu noć, u "lakšim slučajevima" i presuda je blaža, a osuđenik ostaje vezan nekoliko sati.

Prašumu treba doživeti, posebno njene zvukove u ranu zoru kada se poj ptica meša sa kricima životinja ili kada, zbog nepodnošljive vrućine, ona utone u potpunu tišinu. Nekoliko dana proveli smo u Limi i potom krenuli nazad, za naš Beograd - kaže na kraju našeg razgovora Dragan Pavlović.

Žaklina Milenković


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Naši planinari prvi put stigli do Ausagante
Vojvođanska varoš u znaku Karnevala cveća
Saborovanje u Lazarevom gradu
Međunarodni festival hrane u Beču
 
 


     


FastCounter by LinkExchange