GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Da li je rešenje po modelu "Ze - 4" prihvatljivo za Kosovo i Metohiju

Plan koji Srbima nudi bolji položaj

Nenad Vasić: Plan bi mogao da predstavlja pravni okvir za unutrašnje ustavno uređenje. Dušan Janjić: Ovaj plan bio bi produktivniji za poziciju Srba na Kosmetu

BEOGRAD - Izjava Vuka Draškovića o spremnosti Beograda da se rešenje za Kosovo i Metohiju potraži po uzoru nekadašnjeg plana "Ze - 4" za srpsku Krajinu u Hrvatskoj, naišlo je na različita reagovanja - od mišljenja predsednika Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojše Čovića koji u tome "ne vidi ništa loše", do tvrdnje generalnog sekretara Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića, da Drašković "ne zna šta govori", te da "zastupa stavove koje ni sa kim nije dogovorio, niti iko zna bilo šta o tome šta on priča".

Činjenica je da je Drašković prvi put ponudio nešto što je malo bliže objasnilo dosadašnje "više od autonomije, manje od nezavisnosti". Predlog je vredan pažnje. Ne treba smetnuti s uma da bi, u slučaju da bude primenjeno rešenje po ovom modelu, Albanci unutar Srbije dobili ona i onolika prava koja su dobrim delom oslonjena na rešenja garantovana za Srbe u Hrvatskoj.

Konsenzus dva Srbina

- Neophodno je da se Srbi uključe kako bi derogirali plan kosovske vlade za osnivanje pet pilot-opština i pokrenu diskusiju o decentralizaciji koja bi išla u pravcu koji nudi rešenja prihvatljiva Srbima. S druge strane, bitno je da se, bez obzira na razlike, postigne minimalni, bazični konsenzus između jedinog Srbina u kosovskoj vladi, ministra za povratak i zajednice Slaviše Petkovića i nosioca Srpske liste Olivera Ivanovića, kako bi se, uz toleranciju i pomirljivost, došlo do nekakvog progresa - istakao je Vasić, dodavši da je drugo pitanje imaju li oni legitimitet s obzirom na mali broj izašlih na izborima. Legalitet, naglasio je Vasić za Glas, imaju.

Analitičar Nenad Vasić, uz napomenu da je bitno do rešenja doći kroz razgovore, ističe da bi ono koje bi bilo urađeno po uzoru na "Ze - 4" isključuje nezavisnost i moglo bi da predstavlja pravni okvir za unutrašnje ustavno uređenje.

- Neka vrsta plana "Ze - 4" biće predmet rasprave na međunarodnoj konferenciji i rešenje će predstavljati kompromis između zahteva Srba da Kosmet ostane u sastavu Srbije i težnje lidera kosovskih Albanaca da Kosovo bude nezavisno. Koji će to model biti, videćemo - rekao je Vasić.

Direktor Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić, mišljenja je da se pomenuti plan sasvim sigurno može tumačiti u okvirima slogana "više od autonomije, manje od nezavisnosti". Plan bi, smatra Janjić, bio koristan za rešavanje problema Albanaca u Srbiji i čak još produktivniji za poziciju Srba na Kosmetu i kao takav zaslužuje ozbiljnu pažnju u traženju rešenja.

Kako su u razgovorima o "Ze - 4" svojevremeno pregovarali Srbi iz Hrvatske i predstavnici hrvatskih vlasti i međunarodne zajednice, nije isključeno da se u razgovorima budućem statusu Kosova i Metohije insistira na učešću kosmetskih Srba. Bilo kako bilo, u budućim razgovorima o statusu Kosova i Metohije od velike važnosti biće da Beograd nastupi s jedinstvenom platformom, ali i da nastoji da ojača svoje i pozicije kosmetskih Srba, smatra Vasić i preporučuje poslanicima Srpske liste za Kosovo i Metohiju da se uključe u institucije.

O Draškovićevom predlogu će se još raspravljati i sagledavati njegove loše i dobre strane - šta se gubi, a šta dobija. Jedno je sigurno - u budućim razgovorima svaka strana moraće da pristane na ustupke. A kada je plan "Ze - 4" u pitanju, ne treba zanemariti činjenicu da je polazio od teritorijalnog integriteta i suvereniteta države Hrvatske, pa bi bilo logično da taj princip važi i za Kosovo i Metohiju u odnosu na Srbiju. Naravno, treba očekivati od kosovskih Albanaca čiji je predsednik Ibrahim Rugova pre nekoliko dana rekao da je "kompromis za Kosovo - nezavisnost", odbojnost prema ovom predlogu, kao i prema svim ostalim koji stižu iz Beograda. Tim pre, što bi primenom plana koji predlaže Drašković, dobili manje od onoga što danas imaju - nezavisnost od Beograda pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

Plan koji Srbima nudi bolji položaj
BIA se slika, ali ne otvara dosijee
Izručenje Miloševića pravi potez
O budućnosti da odlučuju građani, a ne EU
Nikolić tužio Natašu Kandić i Verana Matića
Prirodni zakon: Srebrenica i reakcija
 


     


FastCounter by LinkExchange