BEOGRAD - Na osnovu većeg broja epidemija
u odnosu na 2003, više obolelih od hepatitisa A, polnih zaraznih
bolesti (sifilis tri puta češći nego gonoreja), zbog kolektivnih
epidemija šuge, povećanja broja obolelih od tuberkuloze i više
slučajeva sepse, ukupno većeg mortaliteta od zaraznih bolesti,
epidemiolozi Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan
Jovanović Batut" zaključili su na jučerašnjoj konferenciji
za novinare da je Srbija epidemiološki nesigurna. Lekari u "Batutu"
su, ipak, zaključili da je dosadašnje iskustvo pokazalo da se
naš narod i te kako dobro zaštićuje u slučaju opasnih bolesti.
- I u prošloj godini na prvom mestu su bile respiratorne bolesti,
potom crevne, a potom varičela pa ostale bolesti. Ipak, vodeći
uzrok smrtnosti od zaraznih bolesti sa 38 odsto učešća je sepsa,
koja je češća za 32 odsto nego ranije (najčešće kod novorođenčadi
i starijih od 65 godina, ali to nije realno stanje jer ona ranije
nije redovno prijavljivana). Takva je situacija i sa plućnom tuberkulozom,
koja je sa 19 odsto učešća za 32 odsto češći uzrok smrti nego
2003, ali se, u stvari, održava na istom nivou - izjavila je dr
Mila Vučić-Janković, načelnik Centra zarazne bolesti, napomenuvši
da kod nas i dalje nije dobra statistika zbog toga što nema dovoljno
reagenasa za laboratorijsku analizu, zato što privatni lekari
uopšte ne prijavljuju dijagnostiku i što naš narod ima običaj
da se sam leči.
S druge strane, ni ispravnost vode za piće ne popravlja se već
godinama. Iako stručnjaci "Batuta" svake godine upozoravaju
na loše kvalitet vode za piće, sve se završava na zaključcima,
upozorila je direktorka "Batuta" dr Tanja Knežević.
- U prošloj godini je bilo ispravno 44,97 vodovoda. Od toga je
bakteriološki neispravno bilo 13,42 odsto vodovoda, fizičko-hemijski
14,76, a visoko rizično je 26,85 odsto vodovoda. Najčešći uzroci
su nedostatak hlora i prisustvo bakterije ešerihije koli. Ukupno
je bilo pet hidričnih epidemija, a godinu dana ranije bila je
jedna, mada je u toj jednoj bilo mnogo više obolelih - navela
je Kneževićeva.
Kada je reč o namirnicama, prema rečima dr Dušice Nikosavić,
načelnika Centra za hranu, najveća neispravnost je uočena u prodaji,
potom u zanatstvu, industriji, pa uvozu.
- Ukupna neispravnost namirnica je oko 10,72 odsto, što je velika
cifra, pogotovu ako se uzme u obzir to što je neispravno 27,9
odsto uzoraka mleka, 26,11 odsto proizvoda od mleka, 25,11 odsto
sladoleda, 22,37 odsto mesa i 12 odsto proizvoda od mesa. Treba
istaći i veliku fizičko-hemijsku neispravnost namirnica koje su
mikrobiološki neosetljive, poput alkohola koji je u 18,5 odsto
slučajeva neispravan, žitarice u 16 odsto slučajeva, riba - 14
odsto, 13 odsto aditivi i začini, masti i ulja 12,5 odsto i hleb
i keks u više u deset odsto slučajeva - istakla je dr Nikosavićeva.
D. Stanimirović