GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 29. 6. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


UPISNA GROZNICA Objavljeni rezultati kvalifikacionih ispita za upis u srednje škole

Đaci bili sjajni, a testovi - laki

- Test iz maternjeg jezika nije položilo samo 0,41 odsto, tačnije 276 učenika, a matematiku je palo 0,84 odsto ili 566 osmaka
- Danas i sutra osmaci će popunjavati liste želja. Podaci sa liste biće uneti 1. i 2. jula u bazu podataka, a 4. jula učenici mogu podnositi žalbe

BEOGRAD - Đaci su na kvalifikacionom ispitu za upis u srednje škole pokazali izuzetno znanje, a test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika nije položilo samo 0,41 odsto (276 učenika), a matematiku je palo 0,84 odsto ili 566 osmaka - ocenili su juče članovi Republičke upisne komisije. Test je ukupno polagalo 67.444 učenika, a prednost pri upisu imaće oni učenici koji su imali po pet i više bodova na testu iz oba predmeta.

Danas prijemni na fakultetima i višim školama

Prijemni ispiti na fakultetima i višim školama u Srbiji počinju danas i trajaće do 1. jula. Budući brucoši jedino će na Univerzitetu u Novom Sadu prijemni polagati od sutra do 4. jula.
Na Univerzitetu u Beogradu planirano je da se upiše 16.038 brucoša, a prijavilo se 18.081 učenik. Na Univerzitet umetnosti u Beogradu na 390 mesta konkuriše 639 učenika. Manje interesovanje je na Kragujevačkom i Niškom univerzitetu gde će mesta biti za sve prijavljene maturante. U Kragujevcu je na 4.180 meta konkurisalo 3.073 učenika, a u Nišu na 5.525 mesta 4.577 učenika. Na Prištinskom univerzitetu prijavilo se 1.346 đaka, a planirano je da se upiše 2.528 studenata.

- Prosečan broj bodova koje su učenici osvojila na testu iz srpskog jezika je 14.29, a prosečan broj bodova iz matematike je 12.88. Iz srpskog jezika je više od 95 odsto učenika imalo više od pet bodova na testu, dok je iz matematike više od 88 odsto đaka osvojilo više od pet bodova. Danas i sutra osmaci će popunjavati liste želja, a obavezno je da roditelji i razredne starešine pregledaju i potpišu liste želja da se ne bi potkrale neke greške. Podaci sa liste želja biće uneti 1. i 2. jula u bazu podataka, a 4. jula učenici mogu podnositi žalbe na liste želja koje će biti istaknute na oglasnim tablama škola. Raspored učenika po školasma i obrazovnim profilima biće objavljen 7. jula, kada će i početi upis - objasnila je Zorica Blagojević, koordinator Republičke upisne komisije.
Planirano je da ove godine u četvorogodišnje škole bude upisano 60.610 učenika, a prijemni ispit je položilo mnogo više đaka.

- Konkurencija za upis u četvorogodišnje škole biće velika tako će učenici koji su imali ispod pet bodova iz testu iz srpskog i matematike morati da se zadovolje upisom u trogodišnje škole. U nekim školama odlučivaće i bodovi sa decimalama. Uveli smo nove obrazovne profile u devet područja rada i na ovim smerovima ima 4.500 slobodnih mesta. Akcenat reformi obrazovanja ove godine bio je na sektoru usluga i pokušali smo da poboljšamo kvalitet obrazovanja u ovom sektoru - rekao je Radovan Živković, član Republičke upisne komisije.

Prošle godine najtraženije zanimanje bilo je farmaceutski tehničar, a u Nišu je na jedno mesto konkurisalo čak devet učenika. Poslednji primljeni učenik imao je 99,6 bodova. U Beogradu najviše se osmaka prijavilo za kuvara, a šest učenika se borilo za jednu varjaču. U Leskovcu najtraženije zanimanje bilo je ženski frizer i zubni tehničar, a u Novom Sadu finansijski tehničar.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Šta građani zameraju sadašnjoj političkoj eliti u Srbiji
Na Vidovdan reke pocrvene
Đaci bili sjajni, a testovi - laki
Ubijaju sepsa i tuberkuloza
Na crnogorskim rafovima nema srpske vode
Radio Pink i B92 u usponu
 


     


FastCounter by LinkExchange